Nieuws

‘Advocaten en belastingadviseurs niet klaar voor wereld van morgen’

Nederlandse advocaten- en belastingadvieskantoren zijn Europees koploper in hun ambitie om te innoveren. Toch lopen ze achter bij de daadwerkelijke implementatie van nieuwe technologieën, werkvormen en samenwerkingsverbanden.

Bij liefst 97 procent van de Nederlandse advocatenkantoren leeft het besef dat innoveren nodig is voor een gezonde toekomst. Driekwart zegt daar ook actief mee aan de slag te zijn, of in ieder geval mogelijkheden te onderzoeken. Voor belastingadviseurs liggen die percentages iets lager, op respectievelijk 91 en 56 procent.

Nederland scoort hiermee een stuk hoger dan landen als België, Frankrijk en Spanje. Dat blijkt uit het rapport European Legal and Tax Innovation Study, uitgevoerd in opdracht van Lefebvre Sarrut en Sdu onder professionals uit de juridische en fiscale sector in Nederland, Spanje, België, Luxemburg en Frankrijk. 

Samenwerken voor innovatie

Veel Nederlandse bedrijven in de fiscale en juridische sector opereren solo, terwijl samenwerken essentieel is om innovatie echt van de grond te krijgen, zo stelt het rapport. Een derde (34 procent) van de advocatenkantoren heeft voor de uitrol van nieuwe technologie en de ontwikkeling van andere businessmodellen een strategisch samenwerkingsverband met een collega-kantoor of met een tech-partner. Op projectbasis wordt in Nederland ook nog relatief weinig samengewerkt: 42 procent van de advocatenkantoren doet dit. Nederlandse belastingadvieskantoren scoren op het gebied van samenwerkingsverbanden met 28 procent nog lager. Hun Franse collega's doen dat veel vaker (70 procent). 

Volgens de onderzoekers kunnen hiervoor een paar oorzaken worden aangewezen. Voor Nederlandse belastingadvieskantoren is vooral het gebrek aan goed opgeleid personeel een probleem. Daarnaast ontbreken tools en systemen om innovatie aan te jagen en ligt er bij veel bedrijven te veel nadruk op kortetermijndoelen. Innovatie met nieuwe technologie heeft tijd nodig om tot wasdom te komen. Advocatenkantoren kampen met soortgelijke barrières. Andere doelstellingen krijgen in de dagelijkse workflow vaak meer prioriteit, aldus het rapport. 

Open hart operatie

"Nieuwe technologieën als blockchain en artificial intelligence gaan legal en tax echt op zijn kop zetten de komende tien jaren", aldus Sdu-ceo Sander de Groot. Toch scheppen veel bedrijven nog niet de juiste voorwaarden om hiermee ervaring op te doen of om innovatieve stappen te nemen, zo stelt het rapport.

De onderzoekers pleiten voor een "open hart operatie" van de advocatuur en fiscaliteit, bijvoorbeeld door afschaffen van het partnermodel en het introduceren van nieuwe manieren van werken zoals collaborative working en multidisciplinaire samenwerking. Ook het aangaan van samenwerkingen met collega-kantoren en tech-partners maken innovatie beter haalbaar. 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.