Nieuws

NBA: Ondernemers moeten rapporteren over hun klimaatprestaties (FD)

Bedrijven moeten hun 'klimaatprestaties' voortaan vermelden in hun jaarverslagen. Dat leidt onder meer tot een betere onderbouwing van het 'broeikasbeleid' in ons land.

Dat zegt voorzitter Marco van der Vegte van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

'Om de klimaatdoelen te halen, zijn registratie en verantwoording nodig', betoogt Van der Vegte. Dat geldt niet alleen voor de feitelijke uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor het beleid dat een onderneming daarop voert, zegt de NBA-voorzitter. Vermelding van doelen en prestaties op het gebied van CO-uitstoot kunnen volgens de NBA worden opgenomen in de 'niet-financiële informatie' van het bestuursverslag.

CO₂-uitstoot

Precies een jaar geleden stelde de NBA vast dat bedrijven niet of nauwelijks rapporteren over hun klimaatprestaties. 'CO-uitstoot staat nauwelijks op de financiële agenda' was toen een van de conclusies. Dat moet veranderen, vindt de NBA.

'In de eerste plaats kennen we dan de feiten', zegt Van der Vegte. 'Daardoor kan het klimaatdebat op basis van objectieve en geverifieerde informatie plaatsvinden.'

Door het inrichten van adequate meet- en rapportagesystemen kunnen de accountants en financiële medewerkers binnen ondernemingen samen met controlerende accountants op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan de onderbouwing van het broeikasgasbeleid, zowel voor de overheid als die ondernemingen zelf.

Ook goed voor concurrentiepositie

In de tweede plaats, stelt Van der Vegte, maakt dit de concurrentiepositie van 'de goed-presteerders' onderscheidend en steviger met objectieve informatie. 'Dat laatste geldt natuurlijk des te meer als de verplichting op Europees niveau wordt ingevoerd, dan kan het zelfs de concurrentiepositie van Nederland ten goede komen.'

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.