Nieuws

Nederlanders minder kritisch over genderloonkloof dan andere Europeanen

Nederlandse werknemers zijn minder kritisch dan andere Europeanen over loonverschillen tussen mannen en vrouwen.

De helft van de Nederlandse werknemers geeft aan een nieuwe baan te overwegen als zou blijken dat hun werkgever mannen en vrouwen ongelijk betaalt, terwijl dit in de rest van Europa voor 60 procent van de werknemers geldt. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP onder ruim tienduizend werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders.

Naast het feit dat Europese werknemers gemiddeld sneller een andere baan overwegen bij ongelijke salarissen dan Nederlanders, zit er ook een verschil in de bereidheid hieraan gevolgen te verbinden. De groep die aangeeft in dit geval zeker een andere baan te zoeken is in Nederland namelijk kleiner (10%) dan elders in Europa (19%). Ook onder Nederlandse vrouwen is dit het geval: 63 procent van hen zou overwegen of geeft aan zeker een nieuwe baan zoeken, tegenover gemiddeld ruim 71 procent.

Bewijslast omdraaien

In landen als Frankrijk of Groot-Brittannië is het voor bedrijven al verplicht salarisverschillen tussen mannen en vrouwen openbaar te maken. Onlangs dienden oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en 50PLUS een wetsvoorstel in waarin zij pleiten voor het omdraaien van de bewijslast bij ongelijke beloning. De oppositiepartijen willen dat bedrijven met minstens vijftig werknemers voortaan zelf bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen voor hetzelfde werk. Nu moeten vrouwen zelf actie ondernemen en naar het College voor de Rechten van de Mens stappen om hier wat aan te doen.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 11 procent van de Nederlandse werknemers het nodig vindt dat de eigen organisatie openheid geeft over de salarissen, nog eens 20 procent antwoordde 'misschien'. "Opvallend, aangezien Nederland in 2017 zestien plaatsen daalde op de internationale ranking van gelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. In de rest van Europa was er gemiddeld meer animo voor deze openheid (27%). In de Nederlandse cultuursector en maakindustrie leeft dit idee wel sterker: in beide sectoren gaven ruim 20 procent van de respondenten aan openheid over salarissen een goed idee te vinden", aldus ADP.

Stappen zetten

"Het onderzoek laat zien dat we in Nederland stappen moeten zetten om te zorgen dat loonverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers tot het verleden behoren", zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. "In Europa zijn de eerste tendensen op dit gebied zichtbaar en ook in ons land maakt een steeds groter wordende groep werknemers zich hier sterk voor. Toch lopen we nog achter op andere Europese landen als Frankrijk of Groot-Brittannië."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.