Nieuws

'Risk en compliance specialisten schaarser door brexit'

Er is door de brexit momenteel zo veel vraag naar operationele compliance rollen vanuit verschillende financiële instellingen dat er een grote schaarste is ontstaan op de arbeidsmarkt.

Dat zegt Ton van der Kooi van recruitmentorganisatie Robert Walters. Op het niveau van manager en director zijn er wel mensen te vinden, maar voor de laag daaronder is het steeds moeilijker. De vraag naar risk en compliance specialisten neemt volgens Van der Kooi toe omdat dit de eerste rollen zijn die ontstaan bij het opzetten van een entiteit in Nederland. Volgens Van der Kooi leidt de krapte ertoe dat er internationale kandidaten naar Nederland komen.

Van der Kooi ziet sinds de aankondiging van de brexit met name traders, handelsplatformen en beurzen naar Nederland komen. "Grote spelers zoals CBOE Europe en Turquoise hebben de stap naar ons land al gezet. Zij worden aangetrokken door onze uitstekende regulatory environment: Nederland is vergevorderd op het gebied van financiële wet- en regelgeving. Een andere belangrijke factor is onze uitstekende digitale infrastructuur. Daarnaast heeft de regio Amsterdam een grote internationale gemeenschap waar het gemakkelijk is om ervaren medewerkers te vinden die vloeiend Engels spreken."

Van der Kooi legt uit dat de meeste banken die weggaan uit het Verenigd Koninkrijk kiezen voor Dublin, Parijs en Frankfurt. "Dat heeft vooral te maken met ons strenge bonusbeleid – bonussen mogen in Nederland niet hoger zijn dan 20% van het brutojaarsalaris."

De algehele toename van het aantal banen is volgens Van der Kooi beperkt, omdat veel handel elektronisch plaatsvindt. "Veel operationele banen hoeven daardoor niet mee te verhuizen naar Amsterdam. De banen die wel door de brexit in Nederland ontstaan zijn vooral voor regulatory, risk en compliance specialisten." Daarnaast merkt Robert Walters een toename in de vraag naar compliance specialisten, met name binnen compliance monitoring en compliance advisory. "De vraag naar deze specialisten was al hoog door de toenemende wet- en regelgeving, maar door de brexit worden ze dus nog gewilder."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.