Nieuws

Steeds meer zzp'ers onder armoedegrens

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) lopen vaker dan werknemers en zelfstandigen met personeel risico op een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dat geldt vooral voor mensen die in deeltijd werken.

Dat meldt het CBS op basis van onderzoek over 2017. Van de werkenden in de leeftijd van 15 tot 75 jaar maakte 2,5 procent deel uit van een huishouden met een inkomen onder de kritische grens, dus met risico op armoede. Dat komt neer op 188 duizend personen. Onder zzp'ers is het risico op armoede het hoogst.

Vanaf het piekjaar 2013, toen bijna 250 duizend werkenden (3,5 procent) te maken hadden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, daalde het armoederisico bij zowel werknemers als zelfstandigen met personeel en zzp’ers. In 2017 is onder zzp'ers het aandeel met een laag inkomen echter weer gestegen, van 8,1 procent naar 8,6 procent.

Deeltijd

Het meeste risico op armoede lopen zelfstandigen met personeel die maximaal 24 uur per week werken. Bijna drie op de tien daarvan loopt het risico onder de armoedegrens te komen. Daarna volgen zzp'ers en werknemers in kleine deeltijd (maximaal 24 uur per week), met respectievelijk 21,3 en 6,2 procent. Bij werknemers die voltijd werken liep in 2017 maar een half procent risico op armoede, bij de zelfstandigen met personeel en de zzp’ers was dat rond de één procent.

Werkenden met een niet-westerse achtergrond lopen beduidend meer risico op een laag inkomen dan werkenden met een Nederlandse achtergrond, zowel incidenteel als langdurig. Bij de tweede generatie is dat risico lager dan voor de eerste generatie.

Een hoger opleidingsniveau gaat gepaard met een lager armoederisico. De verschillen naar herkomst en opleidingsniveau zijn bij zzp'ers het meest uitgesproken.

Bron: CBS

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.