Nieuws

Farmaceut Indivior beschuldigd van fraude

Farmaceut Indivior wordt door de Amerikaanse justitie beschuldigd van het illegaal opdrijven van het aantal recepten voor zijn medicijn Suboxone. Justitie eist een boete van minimaal 3 miljard dollar. Het moeten betalen van zo'n bedrag zou het einde van het bedrijf kunnen betekenen.

Indivior zou miljarden dollars hebben verdiend door artsen en gezondheidszorgorganisaties voor te liegen dat een bepaalde versie van zijn middel tegen pijnstillerverslaving veiliger was dan dat van concurrenten. De aandelen van Indivior verloren in Londen ruim driekwart van hun waarde door het nieuws.

Indivior werd in 2014 door voormalig moederconcern Reckitt Benckiser op eigen benen gezet. De vermeende fraude zou al voor de afsplitsing hebben plaatsgevonden.

Het is onduidelijk of ook Reckitt Benckiser door de Amerikanen zal worden aangepakt. Het concern zegt zelf dat de aanklacht niet tegen de groep is, maar zette wel al 400 miljoen dollar opzij. De maker van onder meer Durex-condooms houdt er rekening mee dat de uiteindelijke boete veel hoger kan uitpakken. Ook Indivior trof al een voorziening voor 400 miljoen dollar. Analisten maken daaruit op dat de twee ondernemingen de helft van de schuld op zich nemen.

Indivior deed de laatste jaren goede zaken nu in de Verenigde Staten pijnstillerverslaving steeds meer als een probleem wordt onderkend. Dit jaar komt er al een generieke versie van Suboxone op de markt, waardoor het bedrijf al aanzienlijk minder waard was geworden op de beurs.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.