Nieuws

'Financiële dienstverlening vaakst doelwit cyberaanvallen'

Van alle verschillende marktsectoren in de EMEA-regio krijgt de financiële sector de meeste cyberaanvallen te verduren, gevolgd door de zakelijke dienstverlening, die vorig jaar op de eerste plaats stond.

Dat blijkt uit de 2019-editie van het Global Threat Intelligence Report (GTIR) van NTT Security. 30 procent van alle aanvallen in de EMEA-regio is gericht op de financiële sector. Wereldwijd is dat 17 procent.

Na de financiële sector komen de zakelijke dienstverlening (24 procent), technologie (17 procent) en productie (9 procent). Deze top vier is grotendeels tot stand gekomen door aanvallen op webapplicaties. Die zijn namelijk goed voor 43 procent van de kwaadaardige activiteit tegen deze sectoren. Wereldwijd ligt dat gemiddelde op 32 procent.

De financiële wereld in de EMEA-regio zag een aanzienlijke toename van het aantal webaanvallen. "Dat verdubbelde vorig jaar namelijk bijna, van 22 procent naar 43 procent. Daarmee is de sector steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De productiesector kende eveneens een enorme groei qua webaanvallen (van 9 procent naar 42 procent). En dat terwijl de algehele hoeveelheid aanvallen in de EMEA-regio juist afnam", aldus NTT Security.

De gevolgen van een aanval kunnen volgens NTT Security rampzalig zijn. Kai Grunwitz, senior vice president van NTT Security EMEA: "Denk maar aan het gebruik van data voor financieel gewin, voor het verbeteren van de concurrentiepositie of voor bedrijfsspionage. Ons rapport benadrukt nog eens het feit dat kritische kwetsbaarheden - zowel oud als nieuw - in klantomgevingen zo snel mogelijk gepatcht moeten worden. Vooral gezien het feit dat IT steeds meer samenvalt met operationele technologie."

Opmerkelijk is dat het aantal aanvallen vanuit China tegen alle doelwitten in de EMEA-regio daalde van bijna 40 procent tot 13 procent. 16 procent van de aanvallen kwam vanuit de Verenigde Staten. Dit betekent volgens NTT Security echter niet dat de daadwerkelijke aanvaller veranderd is - alleen de bron van de aanvallen veranderde. Opvallend is dat de vijf meest aangevallen sectoren in de EMEA-regio meer aanvallen vanuit de regio zelf (75 procent) zagen dan vanuit elke ander gebied. Dit bevestigt de algemene opvatting dat aanvallers geneigd zijn gebruik te maken van aanvalsbronnen vlak bij hun doelwitten.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.