Nieuws

WBSO: positieve evaluatie, reactie EZK op aanbevelingen

De fiscale regeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten binnen het Nederlandse bedrijfsleven en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op basis van onderzoek door Dialogic (in samenwerking met APE en UNU-Merit) naar de doeltreffendheid van de regeling over de periode 2011-2017 en de inmiddels in de WBSO geïntegreerde Research & Development Aftrek (RDA) in de periode 2012-2015.

Volgens de onderzoekers draagt de WBSO bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven die onderzoek en ontwikkeling (R&D) op internationale schaal organiseren. Zij stellen in het evaluatierapport dat de WBSO bovendien een kostenefficiënte regeling is: de baten zijn groter dan de kosten.

Ook wordt de innovatieregeling van EZK door het merendeel van de gebruikers gewaardeerd en heeft deze een aantoonbaar positief effect op de hoeveelheid en de kwaliteit van innovatieactiviteiten van bedrijven. In 2017 haalden in totaal 21.265 Nederlandse ondernemers – waarvan 97 procent mkb'er – met behulp van de WBSO een voordeel van bijna 1,2 miljard euro. De cijfers over 2018 worden komende zomer bekend.

Aanbevelingen

Behalve het positieve overkoepelende eindoordeel doet Dialogic in het evaluatierapport ook enkele aanbevelingen, onder andere met betrekking tot het doelgroepbereik en met betrekking tot de administratieve lasten. De meeste van deze aanbevelingen van Dialogic zullen worden opgevolgd, zo meldt EZK-staatssecretaris Keijzer in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer waarin zij reageert op de uitkomsten van het evaluatierapport.

Keijzer laat ook weten met Prinsjesdag een nieuwe brief te sturen, waarin zij de Tweede Kamer zal informeren over de budgetsystematiek van de WBSO, de parameters voor 2020 en eventuele aanpassingen in de regeling die naar aanleiding van de evaluatie zullen worden doorgevoerd. Ze wil daarbij blijven streven naar "een goed evenwicht tussen constante parameters over de tijd en budgettaire beheersbaarheid".

De staatssecretaris meldt verder ook niet te willen gaan experimenteren met het achteraf aanvragen van WBSO, zoals onlangs door het CPB is voorgesteld. Bedrijven moeten volgens haar namelijk vooraf zekerheid hebben over het fiscale voordeel, zodat de kans groter is dat ze het R&D-project ook daadwerkelijk starten. Wel laat Keijzer weten het belangrijk te vinden dat de WBSO-aanvraagprocedure blijft aansluiten bij de steeds snellere en dynamische wijze waarop bedrijven innoveren. Ze zal daarom onderzoeken of ze toekomstige WBSO-aanvragen sneller kan laten afhandelen.

Bron: Vindsubsidies

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.