Nieuws

Financieel Jaarverslag Rijk: Inkomsten en uitgaven in 2018 gestegen

De economie groeide vorig jaar flink en in Nederland waren meer mensen dan ooit aan het werk. De overheid gaf voor het eerst in jaren aanzienlijk meer uit aan onderwijs, zorg en veiligheid. Per saldo kwam er meer belastinggeld binnen dan er werd uitgegeven.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de jaarverslagen van alle departementen, die minister Hoekstra van Financiën vandaag, op Verantwoordingsdag, namens het kabinet naar de Tweede Kamer stuurt. In de jaarverslagen maakt het kabinet de balans op van de inkomsten en uitgaven in 2018 en laat het zien hoe de verschillende ministeries het geld hebben besteed. De Algemene Rekenkamer geeft commentaar op de bestedingen. 

Minister Hoekstra noemt het "grote winst" dat meer mensen werk hebben en de publieke sector gestimuleerd wordt. “Tegelijkertijd besef ik dat dit helaas niet door iederéén wordt gevoeld. Ook zie ik dat het door de krapte op de arbeidsmarkt voor ondernemers lastig is om goed personeel te vinden.”

Uitgaven

De uitgaven van het kabinet zijn met dertien miljard toegenomen ten opzichte van 2017. Het extra geld is onder meer besteed aan onderwijs, zorg, infrastructuur en veiligheid. Niet al het gereserveerde geld is al uitgegeven. Dat komt onder meer door een ambitieuze investeringsagenda van het kabinet, in combinatie met de hoge vraag naar werknemers en producten. Het grootste deel van het niet bestede geld blijft beschikbaar voor latere jaren, aldus het ministerie.

Voor het derde jaar op rij was er een overschot op de begroting en daalde de schuld. Volgens Hoekstra zijn gezonde overheidsfinanciën "een randvoorwaarde" om de welvaart vast te houden.  De economie is volatiel en de staatsschuld nog aanmerkelijk hoger dan vóór de crisis. "Als de inkomsten en uitgaven op de lange termijn in evenwicht zijn, dan betekent dit dat we ook over vijf, tien en twintig jaar kunnen wonen in een veilig land, met zorg voor iedereen en hoogstaand onderwijs."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.