Nieuws

GBNED-rapport 'Software voor de accountancy adviespraktijk'

Onderzoeksbureau GBNED heeft het rapport 'Software voor de accountancy adviespraktijk' uitgebracht. Het rapport brengt de software op de markt in kaart die specifiek is afgestemd op de adviespraktijk van accountants.

"Standaard software op het gebied van boekhouden, salarissen en fiscale aangifte (IB, VPB) biedt in de regel een goede basis voor het geven van advies op basis van grotendeels rapportages over afgelopen periodes en jaren. Interessant is dat er ook de nodige software op de markt is, specifiek afgestemd op de adviespraktijk. Reden voor Onderzoeksbureau GBNED om juist deze specifieke software in kaart te brengen via een aparte uitgave", aldus het bureau.

De nieuwe uitgave brengt autonome adviessoftware in kaart, onderverdeeld naar:

 1. Pensioen- en Financiële planning-software; gericht op advies aan privépersonen, zoals een dga. Software die gericht is op onder andere de oudedagsverplichting van de dga, het vaststellen van jaar- en reserveringsruimte, berekenen van pensioentekort voor de dga, IB-ondernemer en werknemer en estateplanning. Met ook functies als dossiervorming en koppeling met salarissoftware en bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl.
 2. Managementrapportage, BI en CPM; gericht op advies aan bedrijven. In het rapport onderverdeeld naar:
  - managementrapportage; tussentijds, naar eigen zicht.
  - BI; data analyses, ad hoc-analyses, simulatie (what-if-scenario’s) en dashboards.
  - CPM; budgettering, planning (liquiditeit, resultaat, personeel) en forcasting.

In totaal zijn zestien softwaresystemen in kaart gebracht. Volgens GBNED is daarbij opvallend dat "lang niet alle softwaresystemen bekend zijn bij het grote publiek binnen de accountancy, zo bleek tijdens de bijeenkomst 'ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk' op 15 mei 2019".

Het rapport is gratis op te vragen.

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Softwareleveranciers bepalend in transitie online accountantskantoor'

Niet het einde van de afschrijvingstermijn, de looptijd van contracten of de bemensing: de keuze voor een administratie- of accountantskantoor om volledig online te gaan werken hangt af van het aanbod bij softwareleveranciers. Zeker 77 procent van de kantoren wil binnen een aantal jaren volledig online werken. Het beperkte aanbod aan online software in de samenstelpraktijk en voor online dossiervorming is momenteel de bottleneck.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.