Nieuws

Gids boekhoudsoftware 2019 verschenen

Onderzoeksbureau GBNED heeft de nieuwe Gids boekhoudsoftware 2019 uitgebracht, met het nagenoeg complete aanbod van standaard boekhoudsoftware voor de Nederlandse markt.

De gids kent een onderverdeling naar functionaliteit die mede afhankelijk is van de doelgroep waarvoor een boekhoudpakket op de markt wordt aangeboden. Voor dit laatste is onderscheid gemaakt naar:

  1. zzp'ers en klein mkb;
  2. middelgrote bedrijven (mkb);
  3. grote bedrijven (mkb+ en multinationals).

Of een leverancier in aanmerking komt voor opname in de gids bij een bepaalde doelgroep hangt voor middelgrote en grote bedrijven nauw samen met de geboden functionaliteit. "Hoewel dit laatste arbitrair is wordt hiermee voorkomen dat een boekhoudpakket al snel binnen een doelgroep wordt aangeboden waarvoor het niet echt bedoeld c.q. geschikt is", aldus het onderzoeksbureau.

De term 'boekhoudpakket' c.q. 'boekhoudsoftware' kent geen eenduidige definitie en daarom verschijnt er ook 'boekhoudsoftware' op de markt die volgens Gerard Bottemanne van GBNED deze term in zijn ogen niet waardig is. Hij pleit al een ruim aantal jaren voor een algemeen aanvaard functioneel normenkader (zeg maar meetlat) waarmee onafhankelijk beoordeeld kan worden of, in elk geval minimaal, sprake is van een boekhoudpakket met functionaliteit die vandaag de dag van dergelijke software verondersteld mag worden. Volgens Bottemanne behoren functies als elektronische btw-aangifte via Digipoort, facturen aanmaken en verzenden in UBL-formaat en inkomende factuurverwerking op basis van UBL, tot de basisfunctionaliteit van dergelijke software.

De Gids boekhoudsoftware 2019 biedt inzicht in het aanbod van standaard boekhoudsoftware en daarnaast in gerelateerde ontwikkelingen, zoals scannen en herkennen van boekingsdocumenten, elektronisch factureren, elektronisch bankieren en PSD2, SBR, RGS, zelf controlerende administratie met behulp van data-analyse en API's. De gids is gratis op te vragen.

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Softwareleveranciers bepalend in transitie online accountantskantoor'

Niet het einde van de afschrijvingstermijn, de looptijd van contracten of de bemensing: de keuze voor een administratie- of accountantskantoor om volledig online te gaan werken hangt af van het aanbod bij softwareleveranciers. Zeker 77 procent van de kantoren wil binnen een aantal jaren volledig online werken. Het beperkte aanbod aan online software in de samenstelpraktijk en voor online dossiervorming is momenteel de bottleneck.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.