Nieuws

'Meer geld nodig voor innovatie'

Nederland en Europa moeten meer geld uitgeven aan de ontwikkeling van technologische innovaties als kunstmatige intelligentie, 3D-printen en robotica. Daarvoor pleit branchevereniging FME in zijn China Strategie.

De ondernemersorganisatie, waar 2200 bedrijven in de technologische industrie bij zijn aangesloten, loopt daarmee alvast vooruit op de China-koers waar het kabinet op korte termijn mee komt.

Volgens FME moet het onderzoeksbudget drastisch worden verhoogd. Dat kan onder meer door minder geld in landbouw te steken. In Nederland is jaarlijks 1,3 miljard euro extra nodig, zodat het doel wordt gehaald om in 2020 circa 2,5 procent van het bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling uit te geven.

De branchevereniging ziet verder grote kansen in de opkomst van China, maar volgens de organisatie is het zaak om een goede balans te vinden tussen kansen en risico's. De organisatie pleit voor een robuust handelsverdrag met China waarin onder meer de bescherming van intellectuele eigendommen beter wordt geregeld.

Versnippering

Volgens FME is Europa in potentie het machtigste handelsblok ter wereld. Maar waar het China en de Verenigde Staten lukt om met strategische meerjarenplannen hun economieën te moderniseren, wordt Europa geremd door versnippering. "Zonder een eigen strategische machtspositie komt Europa steeds meer klem te zitten tussen twee rivaliserende machtsblokken. Dat betekent ook dat we in Europa zelf een debat moeten voeren over hoe we met China om willen gaan", aldus FME.

Als het gaat over veiligheid is het volgens FME zaak om te waken voor paniekvoetbal met betrekking tot China. Wel moet de nodige inzet worden gepleegd om weerbaarder te worden op het gebied van cyberveiligheid.

FME benadrukt dat China een onlosmakelijk onderdeel is van de mondiale waardeketens en dat een politieke en economische dialoog met het land op gang moet worden gehouden. Alleen Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks al voor 11 miljard euro aan goederen en diensten naar China.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.