Nieuws

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land laat juist een verslechtering zien van het betaalgedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Euler Hermes onderzocht de wereldwijde Days Sales Outstanding (DSO), het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan. Volgens de onderzoekers is er sprake van een trendbreuk: in 2017 bereikte de DSO wereldwijd een hoogtepunt (66) en loopt nu terug. Ook voor volgend jaar wordt een verdere daling verwacht. Daalde de DSO wereldwijd in 2018 met één dag, in Nederland was er sprake van een toename van vier dagen.

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, heeft geen eenduidige verklaring van de verslechtering van het Nederlandse betaalgedrag. Wel verwijst hij naar voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland die onlangs aan de kaak stelde dat steeds meer grote bedrijven de uiterste grens opzoeken van de wettelijk verplichte betaaltermijn. "Het zo lang mogelijk uitstellen van betalingen zien de grote bedrijven als een vorm van cashmanagement." Geeroms benadrukt dat Nederland met een DSO van 53 dagen nog steeds tot de best betalende landen ter wereld behoort. "Al zijn we binnen de top tien wel gezakt van de tweede naar de zevende plaats."

Voorzichtigheid

Wereldwijd stonden facturen vorig jaar 65 dagen open. Geeroms: "Wij zien de wereldwijde verlaging van de DSO als een signaal van voorzichtigheid. Bedrijven kijken scherper naar hun openstaande facturen. Zo worden ze bijvoorbeeld iets strenger met hun betalingsvoorwaarden."

Volgens Euler Hermes zijn de verschillen per land en regio groot. Bovenaan staat als beste betaler Nieuw-Zeeland met een DSO van 46 dagen. Onderaan bungelt China met 92 dagen. Vlak daarboven staan Griekenland (90), Italië (86), Marokko (84) en Turkije (79). "Dit zijn landelijke gemiddelden. Kijk je dieper dan blijkt bijvoorbeeld dat in China 25 procent van de bedrijven langer dan vier maanden moeten wachten op hun geld. Er is voortdurend een enorm hoeveelheid kapitaal 'onderweg'. Je zou kunnen zeggen dat Chinese bedrijven 'onzichtbare banken' zijn op binnenlands niveau en ook voor belangrijke handelspartners", aldus Geeroms.

Zorgelijk

In Europa valt niet alleen de verslechtering van het betaalgedrag van Nederland op. Ook heel Zuid-Europa laat een verslechtering zien. "Blijkbaar vervallen ze daar in de oude gewoonte om te laat te betalen. Als je kijkt naar de economische situatie in een land als Italië, dan is dat een heel zorgelijk signaal. Nergens is het betaalgedrag zo snel verslechterd als daar."

Gerelateerd

Nieuws

'Betalingstermijn grote bedrijven moet omlaag'

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd. Dat maakt vooral het mkb kwetsbaarder voor tegenslag, wat extra riskant is nu de economie lijkt te gaan afkoelen. Platform Betaalme.nu wil dat betalen binnen dertig dagen de norm wordt. MKB-Nederland gaat een stap verder en wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op dat aantal dagen.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.