Nieuws

Accountants snakken naar regelgeving voor cryptomunten (FD)

Accountants voorzien problemen bij de controle van jaarrekeningen van bedrijven met cryptovaluta als bitcoin en ethereum in hun bezit. De waarde van de munten zelf is onduidelijk, net als de status: moeten ze als geld of als voorraad worden beschouwd?

Rémy Baurichter

Op dit moment is het aantal bedrijven met cryptovaluta in hun jaarrekeningen klein, al is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat daar verandering in komt; socialenetwerkreus Facebook en zakenbank JPMorgan hebben concrete plannen om een eigen cryptomunt te introduceren.

Accountants hanteren nu nog boekhoudregel 'IAS2' als zij crypto's in de jaarrekeningen van bedrijven tegenkomen. Die regel uit 1974 bepaalt dat grondstoffen zoals goud of graan onder de inventaris van een onderneming vallen. IAS2 is in november vorig jaar herzien zodat bedrijven er ook cryptovaluta in kunnen onderbrengen.

KPMG-partner Dick Korf vindt dat de regel voorlopig voldoet omdat weinig bedrijven daadwerkelijk cryptovaluta op de balans hebben staan; hij voorziet wel problemen in de nabije toekomst als hun aantal stijgt en cryptomunten een regulier betaalmiddel worden.

Geen geld toch geld

De huidige boekhoudregels erkennen cryptomunten niet als betaalmiddel, vertelt Andrey Loponov van belastingadviesbureau KC Legal. 'Dat komt omdat ze niet door een instelling als een Centrale Bank worden uitgegeven en er is geen instantie die voor hun waarde garant staat.' Dat verklaart waarom ze onder voorraden staan.

Deels onterecht, vindt Korf, want cryptomunten gedragen zich wel als geld. Ze worden ook als zodanig gebruikt: bedrijven accepteren ze inmiddels als betaalmiddel. Een voorbeeld daarvan is Thuisbezorgd.nl, waar klanten hun afhaalmaaltijd in bitcoin kunnen afrekenen. In zulke gevallen gelden digitale munten in de ogen van accountants als liquide middelen, en niet als grondstoffen.

Dat beïnvloedt de manier waarop accountants ze zouden moeten classificeren. In tegenstelling tot liquide middelen zoals geld, dat een eigen waarde heeft, moeten grondstoffen op reële waarde worden ingeschat. De reële waarde is de balans tussen wat een verkoper voor zijn product wil hebben en wat de koper daarvoor wil betalen.

Nieuwe regels

Bij een grondstof als graan, een tastbaar product, is die reële waarde redelijk makkelijk te bepalen op basis van vraag, aanbod en kwaliteit. Bij digitale munten als bitcoin is de waardering willekeuriger. 'Het is maar net wat de gek ervoor geeft', zegt Korf. Daarom vindt hij dat de instanties die de boekhoudregels opstellen daarvoor richtlijnen moeten maken.

De instanties die de boekhoudregels opstellen, denken daar anders over. Afgelopen winter stelden zij in een gezamenlijke brief de regels niet te zullen aanpassen voor cryptomunten. 'Hoewel digitale valuta als bitcoin veel media-aandacht genereren, worden ze door te weinig ondernemingen gebruikt om de regels voor aan te passen', luidt hun verklaring.

Waardebepaling

Die starre houding brengt Korf op een ander probleem: omdat cryptomunten - in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen geen onderliggende waarde hebben, namelijk een stukje van een bedrijf - zijn ze niet te taxeren. De koers op de balansdag hoeft niet representatief te zijn voor hun waarde.

Zo werd een bitcoin begin april verhandeld voor $4135, een maand later voor $5297 en wie eind vorige week een exemplaar van de cryptomunt wilde hebben, moest daar bijna $10.000 voor neertellen.

Reden te meer voor duidelijke richtlijnen over de bepaling van de waarde van digitale valuta, vinden accountants. Korf: 'Het zou goed zijn als er een cryptostandaard komt waarin eisen staan over het waarderen van de munten. Dat zou veel onduidelijkheid en willekeur wegnemen.'

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.