Nieuws

Deelnemers ABP lieten miljard liggen

Deelnemers aan ambtenarenpensioenfonds ABP hebben voor ongeveer 1 miljard aan pensioen laten liggen. Circa 16.000 mensen hebben nooit een arbeidsongeschiktheidspensioen aangevraagd, terwijl ze daar wel recht op hebben.

Dat ontdekte ABP door middel van data-analyse van zijn pensioengegevens. Dat was mogelijk door een koppeling van de gegevens van uitkeringsinstantie UWV.

De mensen die pensioen gemist hebben, laten gemiddeld ongeveer 200 euro bruto per maand liggen, zegt ABP. Ze worden door het fonds met een brief attent gemaakt op het arbeidsongeschiktheidspensioen. Ook gaat ABP hen helpen om dit met terugwerkende kracht alsnog aan te vragen.

Een woordvoerster van ABP denkt dat het arbeidsongeschiktheidspensioen, dat mensen opbouwen terwijl ze een WIA-uitkering hebben, onbekend is bij veel mensen. "Voor pensioenen geldt in Nederland dat je ze zelf moet aanvragen."

Het berekenen van de gemiste pensioenen kan tot wel een half jaar duren, verwacht ABP. Mensen die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn, kunnen een spoedprocedure aanvragen. Als mensen het extra geld hard nodig hebben, kunnen ze bovendien een voorschot aanvragen.

Het grootste pensioenfonds van Nederland is verder van plan de informatie over het arbeidsongeschiktheidspensioen te versimpelen en mensen die recht hebben op het pensioen daar voortaan actief over te benaderen. De aanvraag van het pensioen moet ook eenvoudiger worden, aldus ABP.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.