Nieuws

Eerste geldmaat onthuld in Soest

Vandaag onthult Geldmaat samen met ABN Amro, ING en de Rabobank de eerste 'geldmaat' in Winkelcentrum Overhees in Soest.

Dit is het startschot voor de overdracht van de geldautomaten van de drie banken aan Geldmaat, de organisatie die door ABN Amro, ING en Rabobank is opgezet om hun contantgeldvoorziening te regelen. De geldmaten zijn herkenbaar aan de gele kleur en het logo, en worden in 2019 en 2020 geleidelijk zichtbaar in het Nederlandse straatbeeld. 

De vernieuwde geldautomaten blijven volgens Geldmaat in de meeste gevallen op dezelfde plaats staan. In drukke dorps- en stadscentra "worden sommige automaten verwijderd", omdat er volgens Geldmaat "vaak meerdere geldautomaten op korte afstand van elkaar staan." Het opnieuw inrichten van het geldautomatennetwerk moet zorgen voor "een evenwichtige spreiding", aldus Geldmaat.

Geldmaat zegt rekening te houden met de criteria zoals die nu ook al gelden, zoals het aantal transacties, piekmomenten en de omgeving (bijvoorbeeld een winkelgebied of een uitgaanscentrum). Geldmaat: "Daarnaast blijft het uitgangspunt dat in dunbevolkte gebieden binnen een straal van vijf kilometer een geldautomaat beschikbaar is. Geldmaat plaatst ook geldmaten op nieuwe locaties."

Bereikbaarheid contant geld

Geldmaat zegt met de nieuwe geldautomaat ervoor te willen zorgen dat contant geld voor iedereen bereikbaar blijft. "In de afgelopen jaren hebben Geldmaat en de drie banken samen met maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, de Oogvereniging en ouderenbonden, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland."

Op 5 november vorig jaar maakten ABN Amro, ING, Rabobank en Geldmaat bekend samen te werken aan een "bankonafhankelijk" geldautomatennetwerk om contant geld in Nederland beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. De drie banken starten vandaag met het stapsgewijs overdragen van hun automaten aan Geldmaat. Geldmaat, het voormalige Geldservice Nederland, beheert en onderhoudt al sinds 2011 de geldautomaten van de banken.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.