Nieuws

Nieuwe subsidies beschikbaar voor innovatief mkb Noord-Nederland

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft vanaf 11 juni 2019 een aantal nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor innovatieve mkb'ers uit Noord-Nederland (de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen).

De nieuwe mogelijkheden betreffen de al aangekondigde nieuwe varianten van de subsidieregelingen Versneller Innovatieve Ambities 2019 (VIA 2019) en Kennis en Innovatie (KEI 2019).

VIA 2019

De VIA 2019 bestaat uit drie onderdelen (waarvoor ook drie verschillende regelingteksten zijn gepubliceerd), namelijk:

 • ontwikkelingsprojecten: subsidie voor de ontwikkeling van een nieuw product, dienst of procedé. De subsidie bedraagt 35 procent van de subsidiabele kosten (voor een project dat door één mkb- onderneming wordt uitgevoerd) of 50 procent van de subsidiabele kosten (voor een samenwerkingsproject) en kan oplopen tot maximaal 100.000 euro per project. In totaal is 9 miljoen euro te verdelen;
 • softwareontwikkeling: subsidie voor proof-of-concept software of een softwarematig product of dienst dat nieuw is voor de onderneming. De subsidie bedraagt 35 procent van de subsidiabele kosten en kan oplopen tot maximaal 50.000 euro per project. In totaal is 3 miljoen euro te verdelen;
 • organisatie-innovatie: subsidie voor het inschakelen van een externe deskundige voor advies bij het vernieuwen van de organisatie en/of het verdienmodel. De subsidie bedraagt 50 procent van de subsidiabele kosten en kan oplopen tot maximaal 12.500 euro per project. In totaal is 1,5 miljoen euro te verdelen.

Aanvragen voor alle onderdelen kunnen worden ingediend van 11 juni tot en met 31 december 2019. De subsidieplafonds worden verdeeld op volgorde van ontvangst van de aanvragen.

KEI 2019

Ook de KEI 2019 bestaat uit drie onderdelen (die in tegenstelling tot de VIA 2019 wel in één regelingtekst zijn gepubliceerd), namelijk:

 • detachering: plaats een medewerker van een andere onderneming in de organisatie en ontvang subsidie op de loonkosten. De subsidie bedraagt 40 procent van de subsidiabele kosten;
 • plaatsen van personeel: plaats een medewerker uit de organisatie bij een andere onderneming en ontvang subsidie op de loonkosten. De subsidie bedraagt 40 tot 50 procent van de subsidiabele kosten;
 • promovendus: plaats een promovendus in een nieuwe functie en ontvang subsidie over de loon- of detacheringskosten. De subsidie bedraagt 50 procent van de subsidiabele kosten.

Voor de drie onderdelen geldt een gezamenlijk subsidieplafond van 4,5 miljoen euro. Aanvragen kunnen eveneens van 11 juni tot en met 31 december 2019 worden ingediend en het beschikbare budget wordt ook hier verdeeld op volgorde van ontvangst van de aanvragen.

MIT R&D Samenwerking

Behalve bovenstaande nieuwe mogelijkheden opent 11 juni overigens ook de al eerder bekendgemaakte MIT R&D-samenwerkingsregeling voor Noord-Nederland.

In aanmerking voor subsidie komen mkb-ondernemingen die deelnemen aan een R&D-samenwerkingsverband. Subsidie kan worden verstrekt voor een R&D-samenwerkingsproject dat past binnen de Innovatieprogramma's topsectoren. De subsidie bedraagt 35 procent van de subsidiabele kosten en kan oplopen tot maximaal 350.000 euro.

Aanvragen kunnen tot en met 10 september 2019 worden ingediend. Het SNN rangschikt de aanvragen op basis van diverse beoordelingscriteria, waarna het subsidieplafond wordt verdeeld op volgorde van rangschikking.

Bron: Vindsubsidies

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.