Nieuws

'Slechte betalingsmoraal kost bakken met geld'

Nederlandse bedrijven moeten flinke afschrijvingen doen omdat betalingen steeds later binnenkomen.

Volgens jaarlijks onderzoek van incassobureau Intrum komt het aandeel van de omzet waar een streep door moet inmiddels op 2,6 procent, van 1,5 procent een jaar terug. Dit komt alles bij elkaar neer op zo’n 14 miljard euro.

"De economische voorspoed lijkt bedrijven nonchalanter te maken. Ze zitten financieel gezien minder achter hun klanten aan en betalen zelf ook later. Late betalingen zorgen voor liquiditeitsproblemen en belemmeren bedrijven in hun groei", zegt Intrum-bestuurder Reza Atighi.

De gemiddelde betalingstermijn van bedrijven is volgens de studie met 17 dagen toegenomen naar 45 dagen. Vorig jaar betaalden bedrijven elkaar nog binnen 28 dagen. Het is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat veel ondernemers langer op hun geld moeten wachten.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft al laten weten dat ze de wettelijke betalingstermijn wil terugbrengen naar 30 dagen. De Tweede Kamer stelde de grens voor bedrijven twee jaar geleden nog vast op 60 dagen. Grote bedrijven die daar niet aan voldoen, kunnen een boete krijgen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Nieuws

'Betalingstermijn grote bedrijven moet omlaag'

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd. Dat maakt vooral het mkb kwetsbaarder voor tegenslag, wat extra riskant is nu de economie lijkt te gaan afkoelen. Platform Betaalme.nu wil dat betalen binnen dertig dagen de norm wordt. MKB-Nederland gaat een stap verder en wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op dat aantal dagen.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.