Nieuws

Veel Europeanen willen vierdaagse werkweek

Meer dan de helft van de Europese werknemers (56 procent) wil liever vier dagen per week werken. De overgrote meerderheid hiervan (78 procent) is echter niet bereid salaris in te leveren en gaat liever voor een vierdaagse werkweek met langere werkdagen.

Dat meldt loonstrookverwerker ADP, op basis van onderzoek onder ruim tienduizend Europese werknemers, waaronder 1400 Nederlanders.

In de leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar zijn de meeste voorstanders te vinden voor een vierdaagse werkweek (59 procent). Onder de groep van 16 tot 24 jaar en 55-plussers leeft dit wat minder en wil de helft zijn reguliere uren aanhouden. Slechts dertien procent van alle leeftijdsgroepen gaat voor een week van vier reguliere werkdagen en neemt daarbij genoegen met minder salaris, aldus ADP.

In Nederland is 61 procent van de ondervraagden voor een vierdaagse werkweek. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan dat van landen zoals Spanje (63 procent), het Verenigd Koninkrijk (61 procent) en Frankrijk (60 procent). in Polen werkt echter maar 38 procent van de werknemers liever vier dagen per week.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.