Nieuws

Banken en accountants krijgen checklist tegen corruptie (FD)

Banken, accountants, trustkantoren en fiscalisten moeten vanaf deze week de strijd tegen corruptie verder opschroeven. Alle meldplichtige financiële instellingen en dienstverleners krijgen daarvoor een lijst met 72 aanwijzingen en handvatten die kunnen helpen bij de detectie van steekpenningen of andere vormen van corruptie.

Dat zegt Hennie Verbeek, hoofd van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), het overheidsorgaan waar instellingen verplicht ongebruikelijke transacties moeten melden.

Witwassen en terrorisme

De FIU is vooral bekend van meldingen met betrekking tot terrorismefinanciering en witwassen van crimineel geld. Jaarlijks analyseert de financiële inlichtingendienst alleen al in Nederland zo'n 400.000 meldingen van 'ongebruikelijke transacties'. De Fiod en het Openbaar Ministerie maken gebruik van deze analyses. Dit mondde bijvoorbeeld uit in het grote witwasonderzoek Houston bij ING, waarna de bank vorig jaar voor €775 mln strafvervolging afkocht.

Met de nieuwe anticorruptielijst vraagt de financiële inlichtingendienst nu ook nadrukkelijker dan voorheen om informatie over transacties die duiden op corruptie. FIU-hoofd Verbeek erkent dat dit mogelijk weer extra werk betekent voor complianceafdelingen van financiële instellingen. Toch is ze niet bang dat de FIU de financiële sector hiermee overvraagt.

Checklist

Verbeek: "We realiseren ons dat we als overheid veel vragen, maar dit is de enige manier om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal omgaat in de financiële sector. Doen we dit niet, dan kunnen we de financiële wereld ook niet schoon houden. Daar hebben we elkaar echt voor nodig."

Het FIU-hoofd meent te bespeuren dat het wel snor zit met de meldingsbereidheid bij instellingen en bedrijven. "Voor banken, accountants en andere instellingen is melden verplicht. Maar ze willen ook liever niet met dit soort zaken geassocieerd worden. Wij zien dan ook een intrinsieke bereidheid om extra inspanningen te doen. Dat schept aan onze kant wel de verplichting om goede handvatten te geven. Deze checklist helpt daarbij", aldus Verbeek.

Een nacht ijs

De anticorruptielijst wordt niet alleen in Nederland verspreid. Op dit moment hebben 164 landen een FIU opgetuigd die samenwerken in de koepelorganisatie Egmont Group. De anticorruptielijst is vorige week tijdens een conferentie van de Egmont Group in Den Haag vastgesteld.

Daarbij zijn de financiële inlichtingendiensten niet over één nacht ijs gegaan, vertelt Sonja Corstanje, relatiemanager bij de FIU in Nederland. Eerst hebben alle bij de Egmont Group aangesloten FIU's lijsten met 'corruptie-indicatoren' aangeleverd.

Proefprojecten

Vervolgens zijn er op basis daarvan in onder andere Nederland proefprojecten gedraaid. In Nederland hebben daaraan vier banken, vier accountantskantoren, vier trustkantoren en een creditkaartmaatschappij meegedaan.

In de drie maanden dat deze proef duurde, heeft de FIU in Nederland drie dossiers met aanwijzingen voor corruptie overgedragen aan de opsporingsdiensten, vertelt Corstanje. Niet alle meldingen hebben geleid tot een dossier. "Maar gelet op de korte periode en beperkte schaal van deze proef is dit een heel goed resultaat."

Steekpenningen

De nieuwe checklist waarschuwt onder meer dat steekpenningen zelden rechtstreeks naar de ontvanger gaan, maar eerder naar familieleden of medewerkers, legt Corstanje uit. "Dat is misschien geen nieuw inzicht, maar de deelnemers aan onze pilot vinden dat wel degelijk waardevolle informatie."

Vorige week maakte minister Grapperhaus van Justitie bekend dat hij de FIU Nederland meer geld wil geven om te investeren in mankracht en IT-systemen. Momenteel werken er bij de FIU Nederland 63 mensen.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.