Nieuws

Banken zetten klimaatkrabbel, details onbekend

Nederlandse financiële instellingen hebben woensdag hun handtekening gezet onder afspraken die moeten bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs, maar veel blijft nog onduidelijk.

Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders beloven uiterlijk in 2022 eigen, heldere klimaatdoelstellingen te presenteren.

Veel concrete maatregelen tegen CO2-uitstoot laten mogelijk dus nog drie jaar op zich wachten. Wel wil de sector onder meer bijdragen aan de financiering van de overgang naar schonere energie. Vanaf volgend jaar rapporteren ze hoeveel CO2 met hun beleggingen en financiering is gemoeid. Die rapportage bestrijkt niet meteen alle posten op de balans, maar zal geleidelijk worden uitgebreid. Op welke manier de uitstoot wordt gemeten mogen alle ondertekenaars zelf weten.

Er komen geen sancties voor ondertekenaars die hun beloften niet nakomen, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. De afspraken moeten volgens de zegsman meer gezien worden als "positieve" toezegging.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.