Nieuws

Deutsche Bank schrapt 18.000 banen tot 2022

Deutsche Bank schrapt tot 2022 zo'n 18.000 arbeidsplaatsen als onderdeel van een omvangrijke reorganisatie van de bank. Massa-ontslagen werden al langer verwacht. De bank zit in zwaar weer, onder andere door vermeende betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Deutsche Bank gaat daarmee van bijna 91.500 voltijds werknemers naar zo'n 74.000 wereldwijd, waaronder ruim 41.500 in Duitsland. Ingewijden gaven vorige maand al aan dat de bank het voornemen had om circa twintigduizend banen te schrappen. 

Inclusief de herstructureringslasten verwacht de grootste bank van Duitsland over het tweede kwartaal een verlies van ongeveer 500 miljoen euro vóór belastingen en 2,8 miljard euro na belastingen. De herstructurering zal in totaal naar verwachting 7,4 miljard euro kosten.

Met het besparingsprogramma wil de bank de kosten tegen 2022 terugbrengen tot 17 miljard euro. Topman Christian Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al "zware bezuinigingen" aangekondigd. Daarbij werd duidelijk dat de focus lag op de al twee kwartalen verlieslijdende kapitaalmarktactiviteiten.

Bad bank

Deutsche Bank trekt zich terug uit de handel in aandelen. Daarnaast moeten andere riskante handelsactiviteiten, zoals de handel in renteproducten, worden aangepast. Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne 'bad bank' op. Ook verschuift de bank haar activiteiten van investment banking naar Duitse zakelijke klanten.

De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor misstanden uit het verleden. Deutsche Bank zou via zijn netwerk jarenlang betrokken zijn geweest bij een enorme witwasoperatie, ook wel Global Laundromat genoemd.  

Recent liepen gesprekken over een samengaan van Deutsche Bank met Commerzbank op niets uit.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.