Nieuws

DNB: 'Dalende trend cash zet verder door'

Nederlanders hebben opnieuw minder met cash betaald vergeleken met het jaar ervoor. Dat komt onder meer door de opmars van contactloos betalen.

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. In 2018 betaalden consumenten in Nederland 37 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63 procent met hun pinpas terwijl zij in 2017 41 procent van hun aankopen contant afrekenden. Voor onderlinge betalingen gebruiken consumenten nog wel overwegend contant geld, maar ook daar is een dalende trend zichtbaar, van 67 procent in 2017 naar 59 procent in 2018.

"Het toegenomen gebruik van de pinpas komt mede doordat consumenten op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, kleine bedragen contactloos betalen met hun pinpas. De stijging van pinnen is het sterkst bij bedragen tot EUR 5, terwijl er nauwelijks verandering is bij bedragen vanaf EUR 50", aldus DNB.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral jongvolwassenen (19-24 jaar) het minst met contant geld betalen. Bij ouderen neemt contactloos betalen flink toe: 75-plussers deden in 2017 9 procent van hun betalingen contactloos, dit is bijna verdubbeld naar 17 procent.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.