Nieuws

Eén op de vijf werkenden krijgt soms te weinig loon

Ruim twintig procent van de werkende Nederlanders krijgt weleens te weinig loon van zijn of haar werkgever. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt door dit soort financiële kwesties soms minder gemotiveerd te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software onder ruim elfhonderd werkende Nederlanders. Vooral werkgevers in de zorg en horeca maken er een potje van, zo lijkt het. Een derde van de ondervraagden in deze sectoren krijgt weleens te weinig betaald.

Het lijkt erop dat een flink deel van de werkgevers de salarisadministratie niet op orde heeft, aldus AFAS. Dat kan directe en indirecte gevolgen voor de organisatie hebben. "Ongemotiveerde medewerkers zijn namelijk minder productief en dit kan leiden tot omzetverlies of andere voor een organisatie schadelijke zaken, zoals een negatieve werksfeer", meent Bart Grootveld van AFAS.

Declaraties

Naast onvoldoende salaris zorgen ook declaraties voor irritaties onder de respondenten. Dertien procent van de ondervraagden stelt dat hun werkgever declaraties over het algemeen te laat betaalt. Een op de vijf ondervraagden vindt het proces om onkosten te declareren bij hun huidige werkgever te ingewikkeld. Vooral in de zorg (28 procent) en in het onderwijs (35 procent) is men in dat opzicht minder tevreden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de tien ondervraagden meer inzicht wil in hoe zijn of haar loonstrook en/of jaaropgave is opgebouwd. Dat geldt vooral voor zorgmedewerkers, aldus de loonstrookverwerker.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.