Nieuws

ING: Softwaregebruik bedrijven flink toegenomen

Nederlandse bedrijven en instellingen lopen internationaal voorop met de groei van softwaregebruik. Ook ten opzichte van andere kapitaalgoederen groeide software de afgelopen decennia het hardst. Vooral zakelijke dienstverleners hebben veel software op de balans, de vastgoed en agrarische sector weinig.

Door de digitalisering is de totale kapitaalwaarde van software en databases bij bedrijven en overheid de afgelopen jaren explosief gestegen. In Nederland groeide die waarde van € 10 miljard in 1995 tot bijna € 55 miljard in 2017. Hiermee behoort ons land qua groei tot de koplopers in Europa. Dat stelt het ING Economisch Bureau.

Sinds 1995 groeide het gebruik van software met jaarlijks gemiddeld bijna twintig procent. Andere kapitaalgoederen groeiden in die periode veel minder hard. Ondanks de snelle groei is de totale waarde van software, als percentage van alle kapitaalgoederen, met minder dan drie procent nog steeds beperkt.

Zakelijke dienstverleners hebben meeste software

Met bijna elf miljard euro aan waarde en circa 14 procent van de totale kapitaalgoederen zijn het vooral zakelijke dienstverleners die veel software en databases in bezit hebben. Ook in de ICT sector is deze waarde uiteraard hoog. De publieke sector volgt met ruim zes miljard euro. Overheidsinstanties als de Belastingdienst hebben flink gedigitaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan DigID en de Berichtenbox, waarmee diverse bestuurslagen (gemeente, waterschap, Belastingdienst) berichten versturen.

Sectoren die duidelijk achter blijven met software zijn de vastgoed- en de agrarische sector. Veel boeren waren lange tijd afwachtend met betrekking tot digitalisering. De nieuwe generatie bedrijfsopvolgers staat er meer voor open. Ook vastgoedbeheerders maken steeds meer gebruik van gespecialiseerde bedrijven die digitale tools aanleveren (PropTech) waarmee het verhuurproces gedigitaliseerd wordt, of waarmee de bezetting van een gebouw gemonitord kan worden (Smart Building).

Cloud-diensten

De opkomst van Software as a Service-abonnementen (SaaS) maakt dat de waarde die bedrijven investeren in aanschaf en ontwikkeling van software minder hard zal groeien de komende jaren, stelt ING. De vijftig succesvolste Nederlandse softwarebedrijven halen inmiddels ongeveer zestig procent van hun omzet uit SaaS. Veel bedrijven kopen de software niet meer, maar sluiten een abonnement af om software in de cloud te gebruiken.

ING verwacht dat de komende jaren in alle sectoren nog verdere slagen worden gemaakt met digitalisering. "Kansen zijn er onder andere in de publieke sector, omdat daar nog een verdere inhaalslag gemaakt kan worden", meent Dirk Visser, Sector Banker ICT bij ING. "De bouw en transport kunnen verder digitaliseren doordat ICT het afgelopen decennium ook mobiel is geworden door 4G en straks 5G." Volgens Visser is dat een belangrijk aspect voor zulke sectoren, die steeds op andere plekken werken. "De voordelen hiervan zijn nog lang niet volledig benut."

Bron: ING

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Softwareleveranciers bepalend in transitie online accountantskantoor'

Niet het einde van de afschrijvingstermijn, de looptijd van contracten of de bemensing: de keuze voor een administratie- of accountantskantoor om volledig online te gaan werken hangt af van het aanbod bij softwareleveranciers. Zeker 77 procent van de kantoren wil binnen een aantal jaren volledig online werken. Het beperkte aanbod aan online software in de samenstelpraktijk en voor online dossiervorming is momenteel de bottleneck.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.