Nieuws

'Minder geld naar start-ups door handelsvete'

Beginnende bedrijven hebben het eerste halfjaar wereldwijd minder durfkapitaal opgehaald dan een jaar eerder. Vooral in China zijn investeerders minder snel bereid geld in start-ups te steken dan voorheen.

Dat blijkt uit een rapport van KPMG. Daarbij speelt onzekerheid door de handelsoorlog met de Verenigde Staten een grote rol. In de eerste zes maanden werd in totaal 109 miljard dollar geïnvesteerd in startende ondernemingen. Dat is 16 procent minder dan in het tweede halfjaar van 2018.

Dat de onzekerheid onder investeerders toeneemt, blijkt volgens KPMG ook uit het soort investeringen. Het durfkapitaal ging het voorbije halfjaar vooral naar bedrijven die al enige tijd actief zijn, in plaats van pas opgerichte ondernemingen.

In Europa nam de waarde van durfinvesteringen juist met 30 procent toe ten opzichte van laatste zes maanden van 2018. Dat komt vooral door de hoogte van de investeringen. Het aantal deals op het continent nam af. Daarbij valt op dat jonge bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, zoals fintechbedrijven Checkout.com en World Remit, zich ondanks brexitperikelen nog van aanzienlijke investeringen verzekerden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

KPMG: durfinvesteringen in startups stagneren door economische onzekerheid

De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald vergeleken met het laatste kwartaal van 2018. In het eerste kwartaal van 2019 werd voor een bedrag van 53 miljard dollar in startups geïnvesteerd, een daling van 25 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren investeerders goed voor een bedrag van 71 miljard dollar.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.