Nieuws

RSM: '270.000 eigenaren van familiebedrijven dreigen privacy te verliezen'

Vanaf januari 2020 zijn ondernemingen en rechtspersonen verplicht om hun (in)directe eigenaren te registreren. Dit leidt tot privacyproblemen voor eigenaren van familiebedrijven.

Dat concluderen onderzoekers van het RSM-Nyenrode Instituut. Het kabinet is voornemens om per 1 januari 2020 het UBO-register in Nederland in werking te laten treden. Volgens de onderzoekers worden daardoor de gegevens van ruim 270 duizend Nederlandse eigenaren van familiebedrijven door deze wet openbaar.

RSM: "Dit staat in sterk contrast tot het belang dat veel Nederlanders hechten aan hun privacy. Dit wordt tevens door de overheid onderschreven in de onlangs ingevoerde AVG-wetgeving. Uit het onderzoek onder het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel blijkt dat bijna de helft (48 procent) van de eigenaren van grotere familiebedrijven onvoldoende bekend is met het UBO-register. Slechts 35 procent van de eigenaren is zich bewust van de consequenties van de invoering van het UBO-register."

Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals het witwassen van geld en terrorismefinanciering, door transparantie te creëren over de uiteindelijk belanghebbende van een onderneming.

Advies van accountant

Van de ondernemers die wel bekend zijn met het UBO-register stelt 70,8 procent dat het een grote inbreuk doet op hun privacy. Ook maakt 41,7 procent zich zorgen om de veiligheid van zichzelf en van de familie wanneer het UBO-register daadwerkelijk wordt ingevoerd. Voorlichting aan en voorbereiding door eigenaren staat dan ook nog in de kinderschoenen. Uit het onderzoek blijkt dat de eigenaren van familiebedrijven zich hierbij vooral (70 procent) richten op hun accountant voor eventueel advies.

Laura Bles-Temme, Head of Tax bij RSM: "Uit de reacties blijkt dat de implementatie van het UBO-register niet alleen als ongewenst en  lastenverzwarend wordt gezien. Er ontstaat mogelijk ook een geheel nieuwe markt voor adviseurs om eigenaren van familiebedrijven bij te staan hun privacy en die van hun kinderen enigszins te borgen als de UBO-regelgeving van kracht wordt."

Criminaliteit

Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht en tevens verbonden aan Nyenrode Business Universiteit: "Waarschijnlijk hebben niet veel Nederlanders problemen met maatregelen die financieel-economische criminaliteit tegengaan. Echter wordt het een probleem als hiertoe vele goedwillenden onder deze maatregel moeten lijden. In het UBO-register komen dan ook alle eigenaren van Nederlandse familiebedrijven te staan die minstens 25 procent van de eigendom in hun bv bezitten. Niet dat de initiatiefnemer van het UBO-register de eigenaren van familiebedrijven direct verdenkt van bijvoorbeeld terrorismefinanciering, maar helaas valt deze groep ook onder de definitie van de UBO. De initiatiefnemer realiseerde zich waarschijnlijk niet dat het om een erg grote groep Nederlanders gaat die hierdoor geraakt worden in hun privacy."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.