Nieuws

Tuchtrechter wijst klacht tegen PwC-topman in rentederivatensaga af (FD)

De persoonlijke tuchtklacht tegen Ad van Gils, topman van PwC Nederland, is ongeldig. Dat oordeelde de tuchtrechter in Zwolle maandag. De indiener, Pieter Lakeman van Swapschade BV, laat het er niet bij zitten en gaat het big-Four-kantoor nu dagvaarden.

Dat liet Lakeman dinsdag telefonisch weten aan FD naar aanleiding van de uitspraak. Daarin wees de tuchtrechter zijn aanklacht integraal af. Lakeman daagde de Nederlandse topman van het Britse accountants- en advieskantoor afgelopen winter voor het gerechtshof voor accountants omdat PwC hem geen informatie wilde geven.

Rentederivatenschandaal

De zaak draait om een aanbod dat ING deed aan een mkb-ondernemer aan wie de bank jaren terug 'ondeugdelijke rentederivaten' verkocht. De bank deed een aanbod aan de ondernemer, die zich laat vertegenwoordigen door Lakeman, om de schade te compenseren. 'Foutief', zegt Lakeman, omdat het te weinig is. Volgens Lakeman zou een accountant van PwC te laks hebben toegezien op de afhandeling, waardoor zijn cliënt € 600.000 zou zijn misgelopen.

Lakeman wilde weten om welke accountant het precies ging en stuurde PwC een brief. Daarin vroeg hij naar de persoonlijke gegevens van de accountant die de boeken van ING beoordeelde. Lakeman gaf PwC vier dagen de tijd om op zijn verzoek te reageren. Als het kantoor niet op tijd met de gegevens over de brug zou komen, zou hij naar de tuchtrechter stappen.

Verkeerd bij Van Gils

Vier minuten vóór het verstrijken van Lakemans limiet, antwoordde PwC per e-mail dat het zijn verzoek in behandeling zou nemen. De directeur nam daar geen genoegen mee en diende een persoonlijke aanklacht tegen het hoofd van PwC-Nederland in: Ad van Gils. Noodgedwongen, verklaart Lakeman, hij wist niet tegen wie hij anders zou moeten procederen.

Onterecht, oordeelde de tuchtrechter gisteren. Ad van Gils was op het moment van de aanklacht voorzitter van de Raad van Bestuur van de advies- en controleorganisatie en is zodoende niet verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van PwC. Lakeman mocht Van Gils daarom niet persoonlijk ter verantwoording roepen.

Deadline te kort

De deadline die Lakeman PwC stelde, was voor de tuchtrechter alleen al een reden om de aanklacht te verwerpen. Temeer omdat de 77-jarige Lakeman de brief op zaterdag verstuurde waardoor deze pas op maandag bij PwC aankwam. Dat verkortte de effectieve deadline van vier naar twee dagen. 'Onredelijk', luidt het oordeel van de tuchtrechter.

Als Lakemans advocaat woensdag terugkomt van vakantie, gaat hij in samenspraak met hem over op een dagvaarding van PwC accountants NV. Een woordvoerder van het accountantskantoor reageert niet verrast op het nieuws. 'De uitspraak van de tuchtrechter laat aan duidelijkheid niets te wensen over.'

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.