Nieuws

Vertrouwen Duitse ondernemers flink ingezakt

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juli opnieuw gedaald. Dat meldde het belangrijke onderzoeksinstituut Ifo. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen afzwakt. De vertrouwensindex van Ifo is daarmee gedaald naar het laagste niveau in meer dan zes jaar.

Het sentiment staat al langere tijd onder druk door de wereldwijde handelsspanningen en de afzwakkende Duitse economie. De graadmeter, die de verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, kwam uit op 95,7 tegen een herziene stand van 97,5 in juni. Economen hadden in doorsnee een niveau van 97,2 voorspeld. Het Ifo-onderzoek wordt gehouden onder circa negenduizend ondernemingen.

ING-econoom Carsten Brzeski waarschuwt in een reactie dat de Duitse economie momenteel op een gevaarlijk kruispunt staat. De krachtige verzekering tegen een recessie, namelijk de binnenlandse vraag, is aan het afzwakken, stelt de econoom. Het is volgens Brzeski twijfelachtig of de binnenlandse vraag in Duitsland kan aantrekken zonder externe steun, zoals bijvoorbeeld monetaire stimulering of ontspanning aan het handelsfront.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.