Nieuws

'Zorgprofessionals vrezen meer faillissementen'

69 procent van de zorgprofessionals denkt dat er in de komende jaren nog meer Nederlandse ziekenhuizen failliet zullen gaan.

Dat blijkt uit onderzoek dat financieel detacheerder FBD liet uitvoeren door Panelwizard onder 1.118 zorgmedewerkers. 67 procent van de zorgprofessionals geeft aan dat het in de zorg (vaak) ontbreekt aan goede bestuurders en managers.

"Financiële en bestuurlijke problemen lagen ten grondslag aan de faillissementen van het MC Slotervaart en het MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor heeft het imago van de sector begrijpelijkerwijs een behoorlijke deuk opgelopen en dat zien we terug in de stemming onder zorgprofessionals", zegt Michel Strikker, directeur business development van FBD. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft weliswaar gezegd niet te verwachten dat er op korte termijn nog meer ziekenhuizen failliet gaan, maar volgens Strikker zit de schrik er desondanks nog goed in.

Er heerst volgens het onderzoek niet alleen onvrede over de bestuurders, maar ook omtrent de keuzes voor investeringen. 87 procent vindt dat er in de zorg te weinig geld geïnvesteerd wordt in mensen en 36 procent vindt dat er te veel geld naar digitale innovatie gaat. Strikker:"Door innovatieve behandelmethoden is er tegenwoordig steeds meer mogelijk. Tegelijkertijd lopen de zorgkosten door de vergrijzing flink op. Bestuurders in de zorg komen daardoor voor moeilijke keuzes te staan die hen niet altijd in dank worden afgenomen door de mensen op de werkvloer."

Compliance professional

Bij de introductie van marktwerking in de zorg was keuzevrijheid misschien wel de belangrijkste belofte, maar die vrijheid komt door de snel stijgende zorgkosten steeds meer in het gedrang. Uit recente CBS-cijfers blijkt dat Nederland qua zorgkosten relatief duur is vergeleken met de rest van Europa. In 2016 ging 10,3 procent van het binnenlands product naar de gezondheidszorg, terwijl het Europese gemiddelde op 9,9 procent lag. "Zorgverzekeraars hebben in Nederland de afgelopen jaren steeds meer macht gekregen om te bepalen waar het premiegeld aan uitgegeven wordt, om de kosten zo laag mogelijk te houden", aldus FBD.

89 procent van de zorgprofessionals denkt dat de zorgverzekeraars nog meer macht zullen krijgen. "Dit kan impliceren dat er druk komt te staan op de correcte naleving van vooraf afgesproken regels. Een manier voor zorgorganisaties om te voldoen aan de wet- en regelgeving is het aanstellen van een compliance-professional. Een goede compliance officer is goud waard en kan zorginstellingen een hoop geld besparen, doordat het zelfsignalerende vermogen van de zorginstelling omhoog gaat. Dit voorkomt forse boetes. 36 procent van de zorgprofessionals vindt dat er te weinig goede compliance officers in de zorg werken."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.