Nieuws

CBS: 'Vertrouwen daalt in auto- en motorbranche'

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche zakt steeds verder weg. In de sector leeft met name bezorgdheid over de omzetontwikkeling in de nabije toekomst.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het vertrouwen de voorbije periode gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. De autobranche was begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was.

Bijna een kwart van de ondernemers verwacht in het lopende kwartaal een daling van de opbrengsten. Iets meer dan zes procent van de bedrijven in de sector denkt dat de omzet zal stijgen. Een kwartaal eerder was dat nog ruim zeventien procent.

De totale omzet van de auto- en motorbranche viel in het tweede kwartaal nagenoeg even hoog uit als dezelfde periode een jaar eerder. De sterkste toename qua omzet in de sector werd gerealiseerd door gespecialiseerde reparatiebedrijven. Zij verdienden gemiddeld bijna vijf procent meer op jaarbasis.

Aanschafbelasting

Importeurs van personenauto's zagen de opbrengsten in de meetperiode met zes procent dalen. Ook handelaren in auto-onderdelen deden het iets minder. Verder viel de verkoop van nieuwe personenauto's met vijf procent terug. In de motorbranche werd ruim twaalf procent minder omgezet.

In juli riep de autobranche het kabinet op om de aanschafbelasting op auto's en motoren aan te passen. Door strengere emissietests valt die belasting voor veel auto's hoger uit, aldus brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Dat doet de autoverkopen geen goed.

Volgens het CBS daalt ook het aantal vacatures in de automotive-sector. In het tweede kwartaal stonden er circa 4.600 vacatures open, tegen 4.800 banen in het eerste kwartaal van 2019. Momenteel is bij ruim één op de vijf bedrijven in de sector sprake van een tekort aan mensen.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.