Hoogenboom: Ernst van fraude dringt steeds meer door
De ernst van fraudezaken, witwassen en corruptie dringt steeds meer door in de samenleving. Dat stelt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode, in een uitgebreid interview op de website van Follow the Money.
Het kabinet trekt momenteel veel geld uit om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Daarvoor is onder meer honderd miljoen euro gestort in een Ondermijningsfonds. Volgens Hoogenboom ligt de oplossing echter niet in alle aandacht voor het "kleine, benepen wereldje" van de drugsgerelateerde georganiseerde misdaad.
Hij refereert daarbij onder meer aan de mestfraude, de sjoemeldiesel-affaire, woekerpolissen, oplichting met derivaten en grote corruptiezaken. "Het bedrijfsleven is soms ook georganiseerde misdaad. Dat dringt niet tot de mainstream door, die hebben volstrekt verouderde denkbeelden en gaan voorbij aan waar het echt om draait: maatschappelijke schade, klimaatverandering, milieu, privacy, mensenrechten, corruptie."
Witteboordencriminaliteit
De hoogleraar schrijft samen met Nyenrode-collega Marcel Pheijffer en journalist Lex van Almelo aan een boek over witteboordencriminaliteit. Veel maatregelen om misstanden te bestrijden zijn volgens hem vooral voor de bühne, maar lossen de problemen niet voldoende op. "Dat zie je bij de banken ook: om de paar jaar krijgen die banken een tik op de vingers en dan stellen ze weer duizend compliance officers aan. Drie, vier jaar later is het weer precies hetzelfde."
Hoogenboom stelt dat white collar criminals in de VS wel worden vervolgd, in tegenstelling tot in ons land. "In Nederland, wie was de laatste? Het zijn altijd onderknuppels. Waarom vervolgen we die Ralph Hamers van de ING niet? Hij is toch verantwoordelijk? We must look upwards."
FTM-interview 'Laten we stoppen met dat verhaal over ondermijning vanuit de onderwereld'
Gerelateerd

KPMG: 'Fraudebestrijding en digitalisering jaagt banken op kosten'
Dankzij verdergaande digitalisering en hoge inzet op fraudebestrijding zijn de operationele kosten in verhouding tot de inkomsten van de vier grote banken in Nederland...

Notarissen komen verplichtingen om witwassen te voorkomen niet altijd na
Mede door drukte komt een deel van de notariskantoren de verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) niet goed...

Nieuwe meldingen mogelijke zorgsubsidiefraude bij bedrijven
Er zijn meldingen binnengekomen over nog eens 22 bedrijven die mogelijk misbruik hebben gemaakt van subsidie voor 'coronabanen in de zorg', meldt minister Conny...

Vier verbeterpunten voor de Wwft-auditfunctie bij accountantskantoren
De omvang van een accountantskantoor maakt onafhankelijke inrichting van de Wwft-auditfunctie niet altijd eenvoudig. Johan Septer schetst vier mogelijke verbeterpunten.

Financiën gaat handhaven op vermelding in UBO-register
Het ministerie van Financiën gaat 'risicogebaseerd' handhaven op de inschrijving van bedrijven en instellingen in het 'ultimate benificial owner' (UBO) register.