Nieuws

ING acht kans op chaotische brexit groter

De kans dat het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken uit de Europese Unie stapt, is door ING verhoogd naar 25 procent. Eerder schatten economen van de bank de kans op een zogeheten no-dealbrexit op 20 procent.

De vorige maand aangetreden premier Boris Johnson wil opnieuw onderhandelen over het eerder overeengekomen brexitakkoord met de Europese Unie. Hij dreigt het Verenigd Koninkrijk op de brexitdeadline van 31 oktober desnoods zonder akkoord te laten uittreden als Brussel niet opnieuw wil onderhandelen.

Het scenario dat ING de grootste kansen toedicht, zijn nieuwe verkiezingen in combinatie met een uitstel voor de brexit. Oppositiepartijen in het parlement zouden daarbij aansturen op een motie van wantrouwen, waarna Johnson de brexit op de lange baan schuift om niet campagne te hoeven voeren te midden van brexitchaos. De kans dat dit gebeurt, is volgens ING-econoom James Smith 40 procent.

Ondertussen lijdt de Britse economie onder de onzekerheid, die voor een teruggang van investeringen zorgt. Ook het pond zal volgens ING verder dalen.

Steun VS

Gisteren zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton tegen verslaggevers dat Verenigde Staten vierkant achter het VK zouden staan als de Britse regering besluit zonder deal uit de EU te stappen.

Bolton zei tijdens een bezoek aan Londen dat de regering van Donald Trump zich "behulpzaam" wil opstellen. Een brexit zonder deal is volgens hem geen bezwaar. "Als de Britse regering daartoe besluit, dan zullen we dat enthousiast steunen", verzekerde de nationale veiligheidsadviseur.

De topadviseur van president Donald Trump zei ook dat Londen en Washington straks per sector handelsdeals kunnen sluiten. De pijnpunten in de handelsrelatie kunnen dan later aan bod komen. Trump en de Britse premier hebben elkaar maandag ook telefonisch gesproken, onder meer over de brexit en handel. Het Witte Huis liet vervolgens weten dat president ernaar uitkijkt Johnson in de nabije toekomst persoonlijk te ontmoeten.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.