Nieuws

Meer bedrijven kiezen voor Nederland door aanhoudende onzekerheid over brexit

Door de aanhoudende onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk rondom de brexit wordt Nederland steeds populairder als bestemming voor 'brexitbedrijven'.

Inmiddels hebben bijna honderd bedrijven voor Nederland gekozen en tonen circa 325 bedrijven interesse in ons land, als gevolg van de onzekere positie van de Britten in de Europese Unie. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. De NFIA, gericht op het aantrekken van buitenlandse bedrijven naar Nederland, verwacht dat de 'brexitresultaten' de komende maanden verder gaan groeien.

Urgente redenen

Nederland heeft met name een aanzuigende werking op bedrijven uit de financiële sector, de IT, de media en advertentie-industrie en life sciences. De bijna honderd bedrijven die al voor Nederland hebben gekozen, hebben daarvoor vaak urgente redenen, bijvoorbeeld een noodzakelijke bankvergunning of uitzendrechten om in de EU actief te kunnen blijven. Zo kozen de afgelopen tijd bedrijven als Bloomberg, AMBest, Cboe, MarketAxess, Discovery, Norinchukin en UK P&I voor ons land.

Volgens NFIA-commissaris Jeroen Nijland zorgen de groeiende onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk en de mogelijkheid van een no deal bij ondernemingen voor grote economische onrust. "Daarom oriënteren steeds meer van die bedrijven zich op Nederland als mogelijke nieuwe uitvalsbasis op de Europese Markt." Tegelijk wachten veel bedrijven nog op hoe de brexit definitief vorm krijgt en wat dat betekent voor bijvoorbeeld de logistieke keten of het vrije verkeer van personen.

Niet alleen Britse bedrijven

De toegenomen aandacht voor Nederland komt het niet alleen van Britse bedrijven, aldus NFIA. Ook ondernemingen uit Noord-Amerika, Azië en Australië oriënteren zich door de brexit nu anders op de mogelijkheden in Europa. Zij herzien hun strategie vanwege de noodzakelijke toegang tot de EU. Volgens het agentschap staat Nederland er bij die overweging goed op, dankzij de goede logistieke voorzieningen, de Engelssprekende bevolking en de digitale infrastructuur.

Nederland is een aantrekkelijk land voor brexitbedrijven, maar moet concurreren met landen als Frankrijk, Ierland, Duitsland en België, stelt Nijland. "Onze ervaring leert dat wanneer een brexitdeal verder uit zicht raakt en de kans op een no deal toeneemt, er meer bedrijven zich bij ons melden."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.