Nieuws

Bijna helft Nederlandse ondernemers vreest brexit

Bijna de helft van de ondernemers (47 procent) is bang voor een no-deal brexit per 31 oktober. Ondernemers zijn vooral bezorgd over problemen bij de grens met het in- en uitvoeren van producten.

Dat blijkt uit een onderzoek van BNR Nieuwsradio, VNO-NCW en MKB-Nederland onder 309 ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Een iets kleinere groep verwacht (opnieuw) uitstel (37 procent). 82 procent is bezorgd over de voorbereiding aan de Britse kant. Bijna 60 procent van de onderzochte bedrijven voelt zich volledig tot grotendeels voorbereid. Opvallend is dat 35 procent aangeeft nog helemaal geen maatregelen te hebben genomen.

Een van de grootste vrezen voor ondernemers blijkt "gedoe aan de grens" (62 procent). Meer dan een derde vreest dreigende importtarieven en 30 procent vreest verlies van omzet.

De overgrote meerderheid van de ondernemers geeft aan eigenlijk helemaal geen brexit te willen (66 procent). Verder is 82 procent bezorgd over de voorbereiding aan Britse zijde. Deze ondernemers  denken dat de Britten nog nauwelijks voorbereid zijn. Slechts 18 procent van de Nederlandse ondernemers denkt dat de Britten er "klaar voor zijn". Ruim 60 procent van de ondernemers ervaart veel hulp van allerlei instanties, zoals brancheorganisaties, maar 36 procent vindt dat er meer hulp nodig is.

No-deal

Veel ondernemers geven verder aan brexit-moe te zijn en geven gemiddeld een 7,8 op de vraag hoe moe zij zijn van de brexit-perikelen op een schaal van 1 tot 10. De kans op een no-deal met Boris Johnson aan het roer schatten ze op een 7,1.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen ondernemers op te blijven uitgaan van een no-deal en hun maatregelen daarop af te stemmen. ‘Hoe het ook loopt, er komt straks een grens met alle formaliteiten van dien en je daarop voorbereiden is dus hoe dan ook no-regret. Het blijven dagkoersen of het een no-deal of uitstel of iets anders wordt', aldus de ondernemingsorganisaties.

Campagnes

VNO-NCW en MKB-Nederland en meerdere partners zijn twee jaar geleden de campagne 'Hulp bij Brexit' gestart, waarmee de organisaties ondernemers praktische tips en bijeenkomsten bieden ter voorbereiding op de brexit. Meer informatie is te vinden op hulpbijbrexit.nl en brexitloket.nl, getreadyforbrexit.eu of de site van de Douane.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.