Nieuws

Kleintjes op de beurs kunnen door nieuwe wet geen accountant krijgen (FD)

Het jaarverslagenseizoen begint met een domper voor de kleinere fondsen op de beurs. Een aantal van hen krijgt geen accountant vanwege de krappe markt. Bedrijven die dit wél lukt zien de factuur een stuk duurder uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van het FD langs een reeks aan het Damrak genoteerde bedrijven met een beurswaarde van minder dan €20 mln.

Rémy Baurichter  en Lennart Zandbergen

Wie door de laatste trading update van kaartenmaker AND Publishing International uit Capelle aan de IJssel scrolt, komt de volgende alarmerende passage tegen: 'Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat we een nieuwe accountant kunnen vinden voor het einde van 2019.' In een toelichting verklaart cfo Marco Kok dat het bedrijf van geen enkele accountant ook maar een offerte heeft gekregen.

Vruchteloos

AND heeft een beurswaarde van ongeveer € 9,4 mln en behoort daarmee tot de kleintjes op het Damrak. Technologiebedrijf Roodmicrotec, met een waarde van € 16 mln, zoekt al sinds 23 mei vruchteloos naar een accountant. Investeerder Value8, holdingfirma Lavide en stamcelbedrijf Esperite zijn ook nog op zoek.

Een bedrijf dat geen accountant heeft, wacht een aantal vervelende consequenties. Zo is het niet mogelijk een jaarrekening te publiceren met accountantsverklaring. Wie daar te lang mee wacht, riskeert een straf van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De beurstoezichthouder zette Lavide en Esperite daarvoor dit jaar al op het strafbankje. Een ander probleem is dat bedrijven doorgaans geen krediet krijgen zonder goedgekeurde jaarcijfers.

Nieuwe wet

De penibele situatie van de kleine beursfondsen is het gevolg van twee ontwikkelingen. Allereerst stijgt de vraag naar gespecialiseerde accountants, waardoor er minder tijd is voor kleinere opdrachtgevers. Die krapte is ontstaan door een nieuwe wet die op 1 januari ingaat en die hogere accountantseisen oplegt aan elektriciteitsnetbeheerders, grotere woningcorporaties en een handjevol wetenschappelijke instellingen. Zij gelden straks als 'organisatie van openbaar belang' (oob) en vallen daarmee in dezelfde categorie als banken, pensioenfondsen, verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven.

Geen tijd voor nieuwe klanten

Daarnaast is het aanbod aan accountants ook nog eens sterk gedaald. Drie van de negen kantoren met een oob-vergunning leverden onlangs hun licentie in: Baker Tilly, Grant Thornton en Accon AVM. Veel kleine beursfondsen waren uitgerekend bij hen klant.

‘De zes kantoren waar we nu uit kunnen kiezen hebben helemaal geen tijd voor nieuwe klanten', verzucht Arvid Ladega, cfo bij Roodmicrotec, 'De AFM wil dat wij als klant wat te kiezen hebben. Maar er is nu zo'n druk op auditpersoneel, je mag blij zijn als je iemand kunt vinden.'

Oligopolie

'De keuze is niet reuze', beaamt Peter Paul de Vries van investeringsfonds Value8, dat tot begin dit jaar door Accon AVM werd gecontroleerd. Hetzelfde gold voor de twee dochterondernemingen MKB Nedsense (investeerder) en IEX Group (beleggerswebsite). 'We zijn nog volop in het proces van het selecteren van een nieuwe accountant.'

De Vries windt zich op over het gebrek aan bevoegde accountants, dat een voor hem vervelend bijeffect heeft. 'Er is sprake van een opwaartse druk op de kosten. We hebben het aangekaart bij de AFM.'

Hogere prijzen

Ladega merkt dat ook. 'De prijzen zijn aanzienlijk hoger dan wat we gewend zijn', concludeert hij uit de offertes. Roodmicrotec zat tot dit jaar bij het Britse Baker Tilly accountants, maar moest op zoek naar een ander toen die 'onverwacht' zijn vergunning inleverde. Naar eigen zeggen deed Baker Tilly dat omdat het zich liever focust op 'auditopdrachten voor het midden- en kleinbedrijf, familiebedrijven en de publieke sector'.

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants maakt zich zorgen over de problemen die kleinere beursfondsen hebben bij het vinden van een accountant. Directeur Berry Wammes heeft 'aan de bel getrokken' bij het ministerie van Financiën, beursuitbater Euronext en de AFM.

Weigeren mag

Volgens hem verklaart capaciteitsgebrek niet altijd waarom bedrijven geen accountant kunnen krijgen. Als het 'risicoprofiel' rammelt, of als een kantoor bepaalde vakspecifieke kennis niet in huis heeft, mag het klanten weigeren.

Het ministerie van Financiën laat in het midden of het zint op bijsturing. ‘Vanuit het perspectief van vraag en aanbod is de afname van het aantal oob-accountantsorganisaties ongelukkig', laat een woordvoerder weten. 'Financiën heeft dan ook nauw contact met de AFM en de NBA over de ontwikkelingen in de oob-markt.' De woordvoerder verwijst naar de Commissie Toekomst Accountancysector. 'Die heeft de huidige marktstructuur in haar adviesopdracht. We willen daar niet op vooruitlopen.’

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.