Nieuws

Meer kans op faillissementen auto-industrie

De kans op faillissementen in de auto-industrie neemt toe door afnemende autoverkopen. Ook de betalingsrisico's nemen toe.

De kans op wanbetaling is verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden. In Duitsland waren de betalingsrisico's sinds de financiële crisis niet meer zo hoog. Dat stelt kredietverzekeraar Atradius in zijn Market Monitor voor de automobielsector.

Kleinere leveranciers lopen volgens de monitor de grootste risico's. Die bedrijven hebben last van de lange periode tussen bestelling en levering en maken dan kosten. Ook verwachten fabrikanten in onzekere tijden meer flexibiliteit van toeleveranciers. Als automakers uiteindelijk minder afnemen krijgen de kleinere leveranciers de grootste klappen op hun winstmarge. Grotere leveranciers hebben volgens Atradius grotere financiële buffers en kunnen geld uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling om relevante producten aan te blijven bieden.

Handelsoorlog

De Duitse auto-industrie heeft het het zwaarst door onder meer teruglopende verkopen in China, dreigende importheffingen in de Verenigde Staten en de opkomst van deelauto's. In China dalen de verkopen momenteel, maar op langere termijn blijft de markt daar groeien, verwacht de kredietverzekeraar. De Amerikaanse autosector staat er redelijk voor. Met name de overgang naar elektrisch rijden ziet Atradius daar als een risico.

Volkswagen-ceo Herbert Diess spreekt bij de opening van de autobeurs van Frankfurt over de kans op een "zelfgecreëerde recessie", als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS. Ook kredietbeoordelaar Moody's is negatief, zo meldt het FD. In een rapport waarin het bureau de schuld van autofabrikant Ford verlaagde naar ‘junk’-status, toont Moody's haar bezorgdheid over de hele sector.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.