Nieuws

Ministerie van EZ biedt gratis phishingtest voor mkb-ondernemers

Mkb-ondernemingen kunnen zich online aanmelden voor een gratis mkb phishingtest, die de weerbaarheid van onderneming en werknemers test tegen deze veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit.

De phishingtest is een pilotproject van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord- Holland (RPC), waarin wordt samengewerkt met de Politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Platformen Veilig Ondernemen (PVO). De pilot wordt landelijk aangeboden aan bedrijven. Voorwaarde voor deelname is minimaal acht en maximaal 250 medewerkers met een zakelijk e-mailadres.

"De pilot houdt in dat bedrijven gratis een phishingtest krijgen. Een phishingtest kan men zien als een soort veiligheidstraining of digitale brandoefening. Medewerkers van het deelnemende bedrijf krijgen een e-mail die alle kenmerken van een phishingmail heeft, maar uiteraard geen schade aanricht. Zo zien ondernemers hoe gevoelig hun bedrijf is voor phishing en leren medewerkers phishingmails herkennen. Een gespecialiseerd IT- bedrijf voert deze test uit. Phishingtests worden door grotere bedrijven al vaak ingezet als veiligheidstraining", aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zwakste schakel

Phishing is een van meest voorkomende en schadelijke vormen van cybercriminaliteit. De NBA publiceerde in mei 2016 een publieke managementletter over cybersecurity, 'Van Hype naar Aanpak', waarin accountants worden opgeroepen bij te dragen aan de bewustwording in organisaties ten aanzien van cybersecurity. Daarin wordt benadrukt dat medewerkers van bedrijven vaak de zwakste schakel in de beveiliging zijn.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.