Nieuws

Sterke daling autoverkoop in augustus

De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in augustus met ruim zestien procent gedaald, vergeleken met een jaar eerder. Alleen de verkoop van elektrische auto’s zit in de lift.

Het aantal registraties van nieuwe personenauto's bedroeg vorige maand 34.230, tegen 40.919 een jaar eerder. Over de eerste acht maanden komt de verkoop ten opzichte van dezelfde periode in 2018 elf procent lager uit, op 293.646 nieuwe personenauto's.

Dat melden brancheverenigingen Bovag, RAI Vereniging en dataleverancier RDC. Volkswagen was in augustus het populairste automerk, gevolgd door Opel, Toyota, Peugeot en Kia.

Volgens een woordvoerder van RAI Vereniging hangt de sterke daling vooral samen met de hogere aanschafbelasting (bpm) en afzwakkend consumentenvertrouwen. Daardoor kiezen consumenten vaker voor tweedehands auto's, of stellen de koop van een nieuwe auto uit, aldus de RAI.

Elektrisch

Recent meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het vertrouwen in de automobielsector is gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. Importeurs van personenauto’s gaven daarbij ook al aan dat de verkoop van nieuwe auto’s achterblijft.

Alleen de verkoop van elektrische auto’s doet het in ons land goed. In het eerste halfjaar van 2019 was sprake van een ruime verdubbeling in de verkoop van EV’s ten opzichte van 2018.

De gemiddelde aanschafprijs van een elektrische auto is dit jaar met zo’n dertig procent gedaald, naar ruim 51 duizend euro. Dat heeft alles te maken met de bijtellingsregels, nu de lage bijtelling van vier procent alleen nog geldt tot een bedrag van vijftig mille. Autofabrikanten proberen hier op in te spelen door een ruimer aanbod van minder dure elektrische auto’s.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.