Nieuws

Vooral ondernemers in bouw en detailhandel zoeken financiering

Een groot deel van zelfstandige ondernemers die een zakelijke lening aanvragen bevinden zich in de bouw of detailhandel. Samen zijn deze branches verantwoordelijk voor 4 op de 10 leningaanvragen.

Dat blijkt uit onderzoek gedaan door BridgeFund, een financiële start up gericht op zelfstandige ondernemers en het mkb. Bij 24 procent van de lening aanvragen gaat het om zzp’ers in de bouw. In de groot- en detailhandel gaat het om 19,8 procent. De gegevens zijn gebaseerd op lening verzoeken in de eerste 6 maanden van 2019.

In het onderzoek is gekeken naar het doel van de lening, de hoogte van het bedrag en de branche waarin de zelfstandige ondernemers actief zijn. Daaruit blijkt dat het in de meeste gevallen om relatief kleine bedragen gaat van maximaal vijfduizend euro. Populaire leningsdoelen zijn het inslaan van extra voorraad en de inkoop van machines en voertuigen. Iets minder dan de helft van de zelfstandige ondernemers vraagt krediet aan voor deze doelen.

Niet onlogisch

Dat het voornamelijk zzp’ers in de bouw en detailhandel zijn is niet heel onlogisch volgens Julian van de Steeg, ceo van BridgeFund: "Vooral startende ondernemers in de bouw hebben geld nodig om te investeren in machines, gereedschappen of een bedrijfswagen. Daarnaast zit de bouwsector al een aantal jaar in de lift en zijn er in deze branche heel veel zelfstandigen actief. In de detailhandel zien bedrijven voornamelijk kansen liggen door te profiteren van inkoopvoordeel bij grotere orders."

 

 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.