Nieuws

VVD: nieuw drukmiddel nodig om loonsverhogingen af te dwingen

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, zoekt naar een manier om bedrijven financieel te stimuleren lonen verder te verhogen.

Omdat de lonen dit jaar niet genoeg stegen, stelde het kabinet verlaging van de winstbelasting uit. Dijkhoff sluit verdere uitstel van die verlaging als mogelijk drukmiddel voor bedrijven niet uit.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan de geplande verlaging van het winstbelastingstarief voor grote bedrijven een jaar uit te stellen. Dijkhoffs coalitiegenoot Rob Jetten (D66) stelt voor dat drukmiddel "vol op tafel te laten liggen", om bedrijven onder druk te zetten de lonen sneller omhoog te gooien.

De loonstijging gaat nog niet snel genoeg voor de coalitie. Het kabinet ziet graag een loonstijging van 4 tot 5 procent, het Centraal Planbureau voorspelt in 2020 een stijging van 2,5 procent.

Maar Dijkhoff wil de winstbelasting eigenlijk niet gebruiken om bedrijven onder druk te zetten zodat ze werk maken van de loonstijging. Het is volgens hem niet gericht genoeg, omdat alle grote bedrijven tegelijkertijd worden geraakt. Bovendien zouden welwillende bedrijven het geld dat ze besparen door de lage winstbelasting juist kunnen steken in loonsverhoging.

De VVD-fractievoorzitter zegt liever te zoeken naar een "gerichte methode om het goede te stimuleren". Hij denkt bijvoorbeeld aan specifiekere belastingmaatregelen, waardoor het kabinet onderscheid kan maken tussen bedrijven die werk willen maken van de lonen, en bedrijven die dit weigeren.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.