Nieuws

Werkgevers openen meldpunt stikstofproblemen

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland openen een meldpunt voor problemen rondom de recente stikstofuitspraak. Bedrijven kunnen daar aangeven hoe zij worden geraakt door een beslissing van de Raad van State waardoor duizenden bouwprojecten stilliggen.

Op deze manier hopen de werkgeversverenigingen de omvang van de schade in beeld te brengen. Die loopt volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in de miljarden. De ondernemersorganisaties onderzoeken ook de mogelijkheid tot juridische stappen tegen de Staat. Daarmee zou zowel het verlenen van vergunningen weer op gang moeten worden gebracht als worden bekeken hoe individuele bedrijven kunnen worden gecompenseerd.

Vonhof vindt het moeilijk te geloven hoe er met de uitspraak van de Raad van State wordt omgesprongen in Den Haag. "Al meer dan drie maanden ligt alles gewoon op zijn gat, gaat overal de stekker uit: ook uit projecten die allang een vergunning hadden, die al onderweg waren en zelfs uit projecten waarbij niet eens stikstof vrijkomt. Het is echt ongehoord." Volgens Vonhof dreigen faillissementen.

Stikstofbeleid

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) won dit voorjaar bij de Raad van State een zaak tegen het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor het hele stikstofbeleid in Nederland op de tocht kwam te staan. MOB was naar eigen zeggen al jaren aan het procederen tegen wat zij 'sjoemelvergunningen' noemen, vergunningen waarin niks of te weinig is geregeld tegen schadelijke uitstoot. Door de uitspraak van de Raad van State heeft MOB in een klap gelijk gekregen in zo'n driehonderd zaken die zij hadden aangespannen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.