Nieuws

Aantal bedrijven in Nederland breekt door grens van twee miljoen

Nederland telt sinds begin dit jaar iets meer dan twee miljoen ondernemingen. Het aantal bedrijven nam vorig jaar met bijna 100.000 toe, een groei van vijf procent. Nooit eerder telde ons land zoveel bedrijven.

Dat meldt de Kamer van Koophandel in het jaaroverzicht 2019 'Data over de bedrijvendynamiek'. Volgens de KvK liep vooral het aantal zzp'ers flink op. Er zijn inmiddels ruim één miljoen fulltime zelfstandigen in Nederland. In het handelsregister staan daarnaast bijna 282.000 parttime zzp'ers; mensen die voor minder dan vijftien uur per week zelfstandig ondernemen.

Snelgroeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en de gezondheidssector. Daar groeide het aantal bedrijven met respectievelijk acht en zeven procent. Wanneer wordt gekeken naar provincies, dan springen Flevoland en Zuid-Holland eruit. Daar was sprake van toenames met zeven procent. Limburg kende de minste groei, met een plus van drie procent.

Jonge starters

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland is nog steeds 46 jaar. Maar het aantal jonge starters zit wel al een tijdje flink in de lift. In zes jaar is het aantal beginnende ondernemers van achttien jaar en jonger ruim verdrievoudigd. Vorig jaar ging het om 6.572 jongeren. Ze richtten vaak een eigen webwinkel op. Daarnaast zijn creatieve activiteiten populair bij jongeren, zoals het maken van reclame, fotografie, film en podiumkunsten.

Het aandeel mannelijke ondernemers ten opzichte van het aandeel vrouwelijke ondernemers is vorig jaar niet gewijzigd ten opzichte van 2018: circa 64 procent van de ondernemers is man, 36 procent is vrouw. De Kamer van Koophandel constateert dat het percentage niet in Nederland geboren ondernemers wel langzaam groeit. Dit zijn er inmiddels 16 procent, tegen 15 procent een jaar eerder. Zij zijn voornamelijk actief in de horeca, de logistiek en de bouwsector.

Faillissementen

Het aantal faillissementen groeide in 2019 licht ten opzichte van 2018: van 3.067 naar 3.084. Met name in de sectoren Bouw (+ negen procent) en Zakelijke diensten (+ acht procent) nam het aantal faillissementen in 2019 toe ten opzichte van 2018.

In 2019 gingen ook vijf accountantskantoren failliet, zo meldde AccountancyVanmorgen recent, op basis van gegevens van de website www.faillissementen.com.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.