Nieuws

'Banken bevriezen tegoeden tientallen rekeninghouders'

ABN AMRO, Rabobank en ING hebben rekeningen van tientallen rekeninghouders geblokkeerd die belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten. De banken hebben dat besluit genomen om zo in contact te komen met die klanten. Dat meldt Reporter Radio op basis van eigen onderzoek.

Daan Durlacher van belangenvereniging Americans Overseas heeft de afgelopen maanden enkele meldingen per dag binnengekregen. Het gaat om klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. "Dit is chantage met je eigen geld. Schandalig dat een bank dit kan en moet doen om in contact te komen met klanten", zegt hij in de radio-uitzending.

De situatie is het gevolg van Amerikaanse wetgeving waar ook Nederlandse banken aan gebonden zijn. De betreffende Nederlanders zijn, doordat ze bijvoorbeeld in de VS geboren zijn, zowel hier als in Amerika belastingplichtig.

Banken dienen het Amerikaanse fiscaal nummer van de betreffende Nederlanders te kunnen overleggen. Maar veel mensen hebben dat niet. Zo'n nummer aanvragen duurt maanden en het enige alternatief is het Amerikaans staatsburgerschap opgeven.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.