Nieuws

'Een derde zzp'ers wil in loondienst'

Een derde van de zzp'ers zou zijn zelfstandigheid opgeven voor een vast contract. Daarnaast voelt bijna driekwart van de zzp'ers zich onvoldoende gesteund door de overheid.

Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Inhuren.com onder 733 zzp'ers. 86 procent van de respondenten zegt echter – wanneer ze het over zouden mogen doen – wederom zzp’er te worden. Slecht 14 procent geeft aan dat zijn of haar zelfstandigheid ‘gedwongen’ was.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral praktisch geschoolde zzp’ers zich onvoldoende gesteund voelen door de overheid (81 procent). Opvallend genoeg ligt dit percentage onder hoogopgeleide medezelfstandigen fors lager: 67 procent.

"De beslissing om voor jezelf te beginnen, gaat gepaard met veel nieuwe verantwoordelijkheden", zegt Wouter Meens van Inhuren.com. "Ondanks nieuwe wet- en regelgeving, helpdesks en voorlichting vanuit verschillende instanties, lijkt het erop dat een groot gedeelte van de zelfstandigen hierbij graag meer hulp en begeleiding van de overheid zou krijgen."

Niet alleen onvoldoende begeleiding vanuit de overheid, maar ook een verstoring van de balans tussen werk en privé zit de respondenten dwars. 54 procent stelt dat zzp'er zijn weleens van negatieve invloed is geweest op hun privéleven. Ook maakt zes op de tien ondervraagden zich weleens zorgen over de financiën van zijn of haar bedrijf.

Toekomst

Van alle ondervraagde zzp’ers zegt 39 procent zich voornamelijk te laten leiden door resultaten op de korte termijn. Onder jonge zelfstandigen stijgt dit percentage naar maar liefst 47 procent. Deze kortetermijnvisie heeft ook gevolgen voor de (sociale) zekerheid van zzp'ers. Zo stelt slechts 55 procent van de respondenten serieus na te denken over oudedagsvoorzieningen zoals het pensioen en arbeidsongeschiktheid. Meens: "Deze cijfers verklaren de huidige publieke discussie rondom de introductie van een minimum tarief en een verzekeringsplicht voor zzp’ers. Het is zaak dat we ons hier als samenleving hard voor maken; we kunnen deze grote groep zelfstandigen niet (meer) aan hun lot overlaten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.