Nieuws

EU-leiders: Brexit markeert 'nieuwe dageraad voor Europa'

Het Britse vertrek uit de Europese Unie markeert "een nieuwe dageraad voor Europa". Dat schrijven EU-president Charles Michel en de voorzitters Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en David Sassoli van het Europees Parlement.

Per 1 februari is de brexit een feit. Voor het trio is 31 januari daarom onvermijdelijk een dag van "reflectie en gemengde emoties, zoals voor zoveel mensen." De EU-leiders betreuren het Britse besluit om te vertrekken nog steeds, maar zijn vastbesloten om het nieuwe partnerschap ambitieus vorm te geven.

Hoe hecht dat zal worden is afhankelijk van besluiten die nog moeten worden genomen, schrijven de leiders in een opiniebijdrage die in diverse Europese media is verschenen. Hoe minder gelijk het speelveld wordt op het gebied van milieu, arbeid, belasting en staatssteun, hoe minder toegang de Britten zullen hebben tot interne markt, aldus de drie.

Krachten bundelen

Alleen door hun krachten te bundelen kunnen de EU-landen uitdagingen als klimaat, digitalisering en internationale concurrentie het hoofd bieden, vervolgen de EU-leiders. "Dat kunnen we omdat we de grootste interne markt van de wereld hebben." Die geeft volgens hen macht die Europa zal inzetten in de relatie met de VS, Afrika , China en India.

De leiders spreken van een "hernieuwd gevoel van een gedeeld doel en een gezamenlijke visie", met als hoofdpunten een klimaatneutraal Europa in 2050 en leiderschap in digitale technologieën. "Wij geloven dat alleen de Europese Unie dit kan doen. Het werk gaat verder zodra de zon morgen opgaat."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.