Nieuws

Grant Thornton: 'Optimisme Nederlandse ondernemers daalt'

Het optimisme van Nederlandse ondernemers is sinds 2018 stevig gedaald, maar ligt nog altijd iets hoger dan het zakelijk optimisme op Europees niveau.

Dit blijkt uit het halfjaarlijks International Business Report (IBR) van Grant Thornton, met 151 Nederlandse respondenten en 2.500 ceo's, dga's, voorzitters of andere senior executives uit verschillende sectoren wereldwijd. In 2018 waren Nederlandse ondernemers zeer positief over de vooruitzichten voor twaalf maanden (92 procent). Halverwege 2019 was het positivisme in Nederland al bijna gehalveerd naar 48 procent. Deze dalende trend heeft zich ook in de tweede helft van 2019 doorgezet en het positivisme is inmiddels gezakt naar 35 procent.

Bart Jonker, lid van de raad van bestuur van Grant Thornton in Nederland: "In 2018 was de stemming bij ondernemend Nederland natuurlijk uitzonderlijk positief. Deze positieve stemming is begin 2019 flink verminderd, onder andere door de perikelen rondom de brexit. Ook spelen er zorgen over een tekort aan orders en een krappe arbeidsmarkt."

Toch verwacht nog altijd 54 procent van de Nederlandse ondernemers een omzetgroei voor de komende twaalf maanden, ondanks een daling in het algemene optimisme. 45 procent van de ondervraagden voorziet meer winstgevendheid. En 30 procent van de ondernemers verwacht dat zij meer zullen exporteren in het komende jaar.

Spanningen

Grant Thornton ziet het dalende optimisme ook wereldwijd en op Europees niveau. Het wereldwijde zakelijk optimisme is met 4 procent gedaald van 39 procent in het eerste halfjaar van 2019 naar 35 procent voor eind 2019. Dat is de laagste score sinds het vierde kwartaal van 2016. Het optimisme in Europa als geheel is gedaald naar 13 procent (15 procent minder dan in eerste helft van 2019). Binnen Europa staat Nederland op een tweede plaats, gevolgd door Frankrijk (30 procent), Turkije en Polen (beiden 16 procent) en Verenigd Koninkrijk (8 procent). Griekenland staat bovenaan de lijst met 66 procent.

Het rapport laat zien dat ondernemers wereldwijd bezorgd zijn over een teruglopende vraag en de economische onzekerheid die gevoed wordt door de geopolitieke spanning tussen de Verenigde Staten en China. "Ondanks de economische onzekerheid tonen de gegevens op mondiaal niveau een aantal echte positieve punten: exportverwachtingen bij het middensegment liggen op het hoogste niveau ooit. Meer dan de helft van alle bedrijven rapporteerde een omzetgroei van meer dan 5 procent in de afgelopen twaalf maanden. De verwachte opbrengsten en winstgevendheid voor de komende twaalf maanden zijn licht verbeterd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.