Nieuws

Groei horeca vlakt af

De omzet in de horeca is in 2019 met 3,5 procent gestegen, bijna de helft minder dan het jaar daarvoor. Omdat het aantal bedrijven blijft toenemen, is de omzet per bedrijf amper gestegen. Ook de groei van het omzetvolume was zeer bescheiden en nam af. Dat blijkt uit een analyse van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

In 2019 groeide de omzet in de horeca met 3,5 procent van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. In 2018 was steeg de omzet nog met 6,8 procent. Hotels en fastservice zetten 4,2 procent meer om en restaurants 2,5 procent. In de cafésector was de groei met 1,1 procent het laagst was.

Het omzetvolume (het aantal maaltijden, drankjes en overnachtingen dat is verkocht) steeg over het hele jaar 2019 bescheiden met 1,4 procent, maar nam wel af. In de hotelsector was de stijging van het volume met 3,3 procent het hoogst. Fastservice steeg met bijna 2 procent, restaurants met bijna 1 procent. In de cafésector was er zelfs sprake van een daling van het omzetvolume van 1,8 procent.

Aantal horecabedrijven gestegen

Tegenover de bescheiden omzetgroei in 2019 staat een stijging van het aantal horecabedrijven van 2,3 procent van 41.800 naar 42.770. De groei van het aantal hotels met 7 procent steekt daar met kop en schouders bovenuit. Het aantal cafés daalde juist, met 1,7 procent.

De omzet per bedrijf steeg met 1,2 procent amper. Bij hotels was er sprake van een omzetdaling per vestiging van 2,6 procent. Voor restaurants blijft de gemiddelde omzet ongeveer gelijk. In de fastservice steeg de omzet per vestiging met 0,9 procent. De cafés deden het hier relatief goed met een omzetstijging per vestiging van 2,8 procent. Overigens zijn deze cijfers exclusief de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Van de ondernemers in de horecasector zegt nu 54 procent meer kansen dan bedreigingen te zien. Dat was in 2019 nog 61 procent. Ruim de helft beschouwt een tekort aan personeel en de Wet arbeidsmarkt in de balans (WAB), die onder meer regelt dat oproepkrachten meer zekerheid krijgen, als belangrijkste bedreigingen. Ruim een kwart vindt daarnaast dat er te veel horeca in zijn stad of dorp is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.