Nieuws

Iets meer faillissementen in 2019

Het aantal faillissementen is vorig jaar met twee procent toegenomen ten opzichte van 2018. De stijging was het grootst in de specialistische zakelijke dienstverlening.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging op jaarbasis na 2013. In 2019 werden 3.208 bedrijven en instellingen failliet verklaard, twee procent meer dan een jaar eerder.

Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een relatief laag niveau, stelt het CBS. Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8.376. Daarna nam het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar af, met in totaal ruim 62 procent. Dit ging samen met de economische groei van de afgelopen jaren in Nederland.

In 2019 nam het aantal faillissementen voor het eerst sinds 2013 weer iets toe, maar ligt nog steeds op een relatief laag niveau. Het aantal faillissementen in 2019 is het op een na laagste aantal van deze eeuw.

Zakelijke dienstverlening

Absoluut gezien was de stijging van het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam daar toe van 317 in 2018 naar 396 in 2019, een stijging van 79. Relatief gezien was de toename van de faillissementen ook het sterkst in de specialistische zakelijke dienstverlening (25 procent).

Ook in de handel, de sector verhuur en overige zakelijke diensten, de zorg en de sector verhuur en handel van onroerend goed lag het aantal faillissementen in 2019 hoger dan in 2018. In zeven van de dertien bedrijfstakken was het aantal faillissementen echter lager dan in 2018. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen (730) uitgesproken in de handel, die behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

In tweederde van de provincies gingen in 2019 meer bedrijven failliet dan in 2018. Relatief gezien was de grootste stijging in Zeeland met 34 procent. De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven.

KvK

Het jaaroverzicht van de Kamer van Koophandel maakte recent ook melding van een stijging van het aantal faillissementen, maar kwam op een iets ander aantal uit. De KvK sprak van 3.084 faillissementen in het afgelopen jaar.

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelde kort geleden ook voor 2020 een toename van het aantal faillissementen in Nederland.

Bron: CBS/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.