Nieuws

KPMG: 'Recordbedrag aan investeringen in Europese startups'

Investeerders hebben in 2019 een recordbedrag aan kapitaal geïnvesteerd in Europese startups. Het aantal deals liep echter flink terug.

Dit blijkt uit de Venture Pulse, onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. In de afgelopen twaalf maanden werd in Europa voor een bedrag van 38,7 miljard dollar in startups geïnvesteerd, bijna 40 procent meer dan in 2018, toen er 28,2 miljard dollar werd geïnvesteerd. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 5.954 in 2018 naar 5.016 in 2019.

KPMG ziet dat investeerders steeds vaker geld steken in startups die al wat langer actief zijn. Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance signaleert een sterkere focus op due diligence voorafgaand aan een investering. "Investeerders richten zich steeds vaker op bedrijven met een doordacht businessmodel en een heldere visie op hun toekomstige winstgevendheid."

Family offices

Voor startups in Europa die net beginnen zijn zogenoemde family offices, vermogensbeheerders die voor rijke families opereren, volgens KPMG een goed alternatief als het gaat om traditioneel durfkapitaal. Zuidema: "Deze vermogensbeheerders worden in Europa steeds belangrijker als het gaat om de beschikbaarheid van financiering. Vooral omdat zij lange-termijnkapitaal verschaffen. En veel van deze investeerders hebben een dubbele doelstelling met hun investeringen. Naast rendement zijn zij vooral op zoek naar investeringen in technologieën of toepassingen die hun eigen bedrijfsvoering ten goede komen. Gezien hun strategische belangstelling en hun geduld hebben family offices ook minder last van de onzekerheid en tijdsdruk, aspecten die andere investeerders wel bezig houden."

Zuidema verwacht dat de Europese investeringen ook in 2020 op een hoog niveau zullen blijven. "Vooral Britse investeerders zitten goed bij kas, kapitaal dat zijn weg naar de markt gaat vinden zodra op korte termijn duidelijk wordt wat de concrete gevolgen zijn van de recente verkiezingen. In Europa en ook wereldwijd zal de aandacht met name uitgaan naar kunstmatige intelligentie, biotech en fintech."

Daling wereldwijd

Wereldwijd werd in 2019 voor een bedrag van 258 miljard dollar in startende ondernemingen geïnvesteerd, een stuk minder dan de 302 miljard dollar in 2018. Het aantal transacties daalde eveneens, van 22.800 tot 21.711.

Vooral in de regio 'Azië Pacific' was sprake van een forse daling, van 126 miljard dollar in 2018 tot 73 miljard dollar in 2019. Internationaal waren vorig jaar met name fintech-startups in trek bij investeerders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.